Наркоманија на ЕГЗИТУ 94,1%

Поделите:

Висок степен изложености младих ризику од дрога је глобалан друштвени проблем, што потвђује податак да чак 94,1 одсто испитаних посетилаца  ЕГЗИТ-а који долазе из земаља ЕУ у свом непосредном окружењу има некога ко конзумира дрогу, док је на просторима ЕКС-ЈУ тај проценат нешто мањи, али такође значајан и износи 86,4 одсто – показују резултати истраживања које је спровела Специјална болница за болести зависности „Вита“ из Новог Сада током музичког фестивала ЕГЗИТ на узорку од 202 посетиоца, узраста од 20 до 30 година, током четири дана трајања фестивала. Истовремено, чак две трећине (61,8 одсто) испитаника из земаља ЕУ је пробало дрогу, а са простора бивше Југославије скоро половина (47,5 одсто).

Такође, више од 88 одсто испитаника који долазе из земаља ЕУ је било понуђено са неком од дрога, док је та врста директне изложености и ризика код младих са простора ЕX-YУ присутна са 69,5 одсто.

Што се тиче предрасуда младих везаних за дроге, које додатно повећавају ризик од наркоманије, 64,7 одсто младих Европљана прави разлику између лаких и тешких дрога, а то мишљење има и 48,3 њихових вршњака из региона. У  складу са тим јесте и став да се дрога може узимати под контролом, односно повремено и у специјалним приликама који има чак 85,3 одсто анкетираних из ЕУ и 72 одсто са простора ЕКС ЈУ.

Истраживање болнице „Вита“ је показало и то да млади у земљама ЕКС-ЈУ се у највећој мери о проблему наркоманије информишу код пријатеља, на интернету, путем медија, а свега четири одсто у породици. Слични резултати су и код испитаника из ЕУ. Занимљиве су разлике у очекивањима младих о томе ко може највише да утиче да се смањи проблем наркоманије, млади из ЕУ у већем проценту верују у моћ државе у односу на смањење злоупотребе дрога, док њихови вршњаци у региону више очекивања полажу на породицу.

Према речима Милана Влаисављевића, директора болнице „Вита“, резултати истраживања између осталог указују на то да су проблеми злоупотребе дрога, наркоманија, као и постојање одређених предрасуда глобални и универзални феномени у савременом друштву, који нису заобишли ни наше просторе. Оно што би могла бити слаба утеха у овом тренутку, јесу нешто повољнији резултати испитаника из нашег региона, што је уједно и упозорење јер је већ дуже време присутан један негативан тренд убрзаног приближавања наведеним показатељима.
Такође, не сме се испустити из вида узорак испитаника, млади посетиоци  ЕГЗИТ фестивала. Недавно објављени резултати истраживања, које је такође спровела болница „Вита“ на случајном узорку од 406 младих Новосађана, иако забрињавајући, нису у рангу наведених.

Да подсетимо – 22 одсто  младих Новосађана је пробало неку од дрога, 61 одсто има неког у непосредном окружењу ко користи дроге, око 49 одсто је било понуђено са неком од дрога, две трећине њих и даље дроге деле на „лаке“ и „тешке“, 35 одсто сматра да се дрога може узимати повремено и у специјалним приликама.

Болница ВИТА

Поделите:

11 Коментари

 1. ШАТРОВАЧКИ: „ЕГЗИТ“

  СРБСКИ:

  Европска
  Губитничка
  Забава
  Идиотизованих
  Тупаваца

  Овај тзв. фестивал је само облик специјалног ратовања
  против државе Србије и србског народа, наставак „Мило-
  срдног анђела“ психилошко-пропагандним (неубојним) сред-
  ствима, једнако разарајућим (као и убојна!) на ум и
  срце – душе србске младежи!
  Актуелна власт без икаквог зазора ову несрећу подржава
  (чак и финансијски, о трошку пореских обвезника!), а СПЦ
  „мудрим“ ћутањем једнако саучествује у сатанизацији
  србске младежи!
  А, ко нам све то приређује?
  Одговор: флоскула актуелне ДОСманлијске власти – „Евро-
  па /ТРОПА!/ нема алтернативу!“
  А, ко је и шта је Европа?
  Одговор: „Латини – варалице старе!“
  Игноришимо, бојкотујмо их на Православно-Светосавски
  начин – благословом:
  БОГ БЛАГОСИЉА СВАКОГ СРБИНА,
  КОЈ` НЕ ИМА ВЕРЕ У ЛАТИНА,
  – СВЕ ДОК ЈЕ СВЕТА И ДОК ЈЕ ВЕКА!“
  Ко се оглуши о благослов, следи:
  „МНОГО ХТЕО, МНОГО ЗАПОЧЕО,
  ЧАС УМРЛИ ЊЕГА ЈЕ ОМЕО!“
  Па, где је ту хришћанска Љубав? – запитаће малициозни.
  Одговор: Љубав је у БЛАГОСЛОВУ,
  а непоткупљива Божија Правда у: „…ЧАС УМРЛИ…“

  Драган Славнић

 2. pa na Exit najmanje idu Srbi….
  najviše dolaze Nemci,Mađari,Hrvati,Rumuni.
  Srbi najviše idu na Guču u Avgustu……
  tako da ova statistika nije baš merilo neke realne stvarnosti,više neka zavist prema tom festivalu….
  a realno gledajući baš me i zabole dali se neki Nemac ili Slovenac našmrkao kokaina ili naduvao vutre….
  to je njegova lična stvar,što se mene tiče može i u kloset da ode pa da se najede onoga što svako drugi neće,njegova stvar,njegov izbor,njegov novac pa nek kupuje šta god hoće za svoje solde.

 3. У реду је то “заболе нас за њих”, али ОНИ утичу да се и међу нашом омладином све више опредељује за коришћење дроге. Утицаји су разни, па је и то један од утицаја на нас.

 4. Већина не признаје да су наркомни и алкохоличари.
  Што би реко Рамбо Амадеус “ја се осјећам нормално једино кад се откачим тотално” само да не прећерују брате

  • Ili ja haluciniram ili je istina, tih davnih godina kada je egzit osnivan gledah neku emisiju….ima li Balasevic cerku???? Nije li ona jedan od osnivaca???? Neka mala je bila na nekoj TV i polomila se pricajuci, bese neki organizacioni odbor.

   Trazio sam na vikipediji i ne nadjoh ko su organizatori….

 5. Neko je opako odlučio da ga ukine? A statistika koliko je pijanih na Guči pa i drogiranih ili tokom godine u Srbiji bez festivala, nikom ništa?? Kao i koliko je poginulo zbog nasilja u porodici ili u saobraćajnoj nesreći jer je neko bio pijan? Ako se kao borite sa problemom, a ovaj tekst smatram kao prazno laprdanje u vetar i kvazi patriotizam da biste se osećali bitnijim kako Vi brinete a pri tom niste nikad ni bili tamo. Onda obradite sve i poredite, a ne fokus na jednog jedanput godišnje i što traje 4 dana, a ko je zaginuo tokom godine zbog alkohola ili droge puj pike ne važi? Bila skoro na svakom trezna i bez narkotika, koliko je treznih na Guči pitam se.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here