Његош са Твитера: Наша браћа и сестре граџани

Поделите:

Граџанска елита (као и опозициони покрети у Црној Гори) је деведестих била окренута страним и независним медијима који су извјештавали о рату у Југославији – у кoјима су Срби били таргетирани као агресори и кривци. Наратив те пропагандне машине плус Слободаново одрицање „да Србија није у рату“, те уздизање „турбо фолка“ и економско пропадање… су учинили своје. То је јако погодило елиту која је заиста добро живјела у пост-Титиној Југославији.

Суви материјалистички стил живота је везао њихова срца, што и не чуди, васпитавани су и подизани у соц-реалистичком духу са добром материјалном потпором.
Но, почетком деведесетих „идеални“ свијет се срушио. Свијет који је исто тако био пун кича, оговарања, надутости, ништавила, ходања „као гусака у магли“, лажи, преваре…
Овјековјечили су у своме уму „осамдесете“ као „рај на земљи“ не хотећи погледати шири историјски оквир својега народа у времену. Ту су слику пренијели својијем прејемницима – и то се као догма пренијело на насљеднике.

Њима, рецимо, не значи ништа Косовски бој, којега је српски народ у ропству довео до филозофије живљења. У ниједној јоти народни пјесник није одступио од словца Јеванђеља. „Ни по бабу ни по стричевима већ по правди Бога јединога“.

Просјечног српског граџанина воде извањци који живе у Београду. Сви заједно су мањина, али мањина која има огромну моћ у свим структурама. Појаве типа Дашко, Кесић, Јерков, Чанак… и сл. су производ новога јањичарства.

Не треба их осуђивати, то су наша браћа и сестре. Они су вражјом идеологијом одсјечени од коријена својега народа, за њихове очи скривене су духовне дубине и бисера који се тамо налази.

Граџански свијет је плотски, једнодимензионалан. Зато је њихово мишљење тоталитаристичко. Немају духовне снаге да уопште појме, а камоли уваже друго и другачије . Они сматрају да је човјек, који је круна Божијега стварања, мајмун – стока. Зато и свој народ сматрају стоком, а себе елитом и просвјећеним, док сами живе по закону „који човјека испод скота ставља“. Има ли што тужније од чојка који се самопориче?

Његош(твитер и фб страница)

https://www.facebook.com/ppnjegos1/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAZPm5hsxO0jzm3dsmS7rYIIKVUxNrOCEqA3-8JMdvoy3oczzxDpiMymPRX19ThW8ZkRJakbM8bcjqX

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here