Njegoš sa Tvitera: Naša braća i sestre gradžani

Podelite:

Gradžanska elita (kao i opozicioni pokreti u Crnoj Gori) je devedestih bila okrenuta stranim i nezavisnim medijima koji su izvještavali o ratu u Jugoslaviji – u kojima su Srbi bili targetirani kao agresori i krivci. Narativ te propagandne mašine plus Slobodanovo odricanje „da Srbija nije u ratu“, te uzdizanje „turbo folka“ i ekonomsko propadanje… su učinili svoje. To je jako pogodilo elitu koja je zaista dobro živjela u post-Titinoj Jugoslaviji.

Suvi materijalistički stil života je vezao njihova srca, što i ne čudi, vaspitavani su i podizani u soc-realističkom duhu sa dobrom materijalnom potporom.
No, početkom devedesetih „idealni“ svijet se srušio. Svijet koji je isto tako bio pun kiča, ogovaranja, nadutosti, ništavila, hodanja „kao gusaka u magli“, laži, prevare…
Ovjekovječili su u svome umu „osamdesete“ kao „raj na zemlji“ ne hoteći pogledati širi istorijski okvir svojega naroda u vremenu. Tu su sliku prenijeli svojijem prejemnicima – i to se kao dogma prenijelo na nasljednike.

Njima, recimo, ne znači ništa Kosovski boj, kojega je srpski narod u ropstvu doveo do filozofije življenja. U nijednoj joti narodni pjesnik nije odstupio od slovca Jevanđelja. „Ni po babu ni po stričevima već po pravdi Boga jedinoga“.

Prosječnog srpskog gradžanina vode izvanjci koji žive u Beogradu. Svi zajedno su manjina, ali manjina koja ima ogromnu moć u svim strukturama. Pojave tipa Daško, Kesić, Jerkov, Čanak… i sl. su proizvod novoga janjičarstva.

Ne treba ih osuđivati, to su naša braća i sestre. Oni su vražjom ideologijom odsječeni od korijena svojega naroda, za njihove oči skrivene su duhovne dubine i bisera koji se tamo nalazi.

Gradžanski svijet je plotski, jednodimenzionalan. Zato je njihovo mišljenje totalitarističko. Nemaju duhovne snage da uopšte pojme, a kamoli uvaže drugo i drugačije . Oni smatraju da je čovjek, koji je kruna Božijega stvaranja, majmun – stoka. Zato i svoj narod smatraju stokom, a sebe elitom i prosvjećenim, dok sami žive po zakonu „koji čovjeka ispod skota stavlja“. Ima li što tužnije od čojka koji se samoporiče?

Njegoš(tviter i fb stranica)

https://www.facebook.com/ppnjegos1/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAZPm5hsxO0jzm3dsmS7rYIIKVUxNrOCEqA3-8JMdvoy3oczzxDpiMymPRX19ThW8ZkRJakbM8bcjqX

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here