НАСА прихватила пројекат основца Дејана Лукића о изградњи “нано сателита”

Поделите:

Америчка свемирска Агенција НАСА прихватила је од тринаестогодишњег дечака Дејана Лукића из Брода, пројекат “Нано сателита”, који пружа интернет и мобилну конекцију с висине од 500 километара.
По пројектном задатку, Дејан има обавезу да до маја 2020. изгради “нано сателит” о свом трошку, који ће крајем истог месеца Наса, лансирати у земљину орбиту.

Основац Дејан Лукић, од своје пете године самостално ради на компјутеру. Све је почело од видео игрица. Интересовање за информатику, физику и астрономију пробудили су му мајка и деда. Најдрже књиге су му о раду и патентима Томаса Едисона и Николе Тесле. Пројекат нано сателита, нова је димензија у његовом младом животу.

– Ради се о комуникационом сатетлиту, у ниској земљиној орбити. Он је кјубсет величине, 10х10х10 центиметара. Напаја се помоћу соларних панела. Одатле се пуне батерије. Он комуницира са другим сателитима у вишој орбити. И те податке враћа назад на земљу, кроз те друге сателите – рекао је Лукић.

Kада је прошао на избору од 706 кандидата, ситуација је постала озбиљна.

– Па имао сам наравно мало сумње, али поред негативних мисли, имају и оне добре.

Kолико вас је учествовало у конкурсу и колико вас је прошло?
Па било је 706 учесника, а 36 је изабрано у даљи циклус за лансирање – рекао је Лукић.

Kада је у кући рекао да ће на Насин конрус, пријавити пројекат “Нано сателита”, нису га озбиљно схватали.

– Јесмо на слатким мукама, што се тиче финансија. Мало већим мукама. Доста је народ погрешно схватио. Да је све платила НАСА. НАСА је платила лиценцу, али није платила израду самог сатетлита. То је на нама – истакла је мајка Дијана Ждрања.

Дејан живи с мајком, баком и дедом Миленком Ждрањом, који је иначе дипломирани инжењер електортехнике. Сви имају нови изазов.

– Морате тај сателит дигнути на 500 километара висине. То ће радити америчка ракета флакон, као секундарни терет. Не само то, већ и од осталих кандидата и тај сателит, мора орбитирати око планете одређеном брзином. Брзина је јако велика, око километар у секунди – додаје Лукин деда Миленко Ждрања.

Извор: србијаданас.цом

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here