НАТО издао званично саопштење о бомбардовању: “ВАЗДУШНА KАМПАЊА ЈЕ ПОСТИГЛА ЦИЉ”

НАТО и после 20 година сматра да је примена силе у Југославији без одобрења Савета безбедности УН било неопходна и легитимна и да је бомбардовање постигло свој циљ, саопштила је прес-служба Алијансе за Спутњик.

Саговорник Спутњика је изјавио да је НАТО започео операцију у марту 1999. “са циљем да се заустави хуманитарна катастрофа која се тада одвијала на Kосову”.

– Ова одлука је била донета након више од годину дана борби на Kосову и неуспеха међународних дипломатских напора за решавање конфликта. Операција НАТО-а је уследила након више од годину дана интензивних напора УН и контактне групе, чији члан је била и Русија, за достизање мировног решења – рекао је чиновник.

По његовим речима, СБ УН је “више пута карактеризовао кршење људских права на Kосову и пораст броја избеглица, прогнаних из својих домова, као претњу међународном миру и безбедности”. Према подацима Алијансе, до краја 1998. године више од 300 хиљада људи са Kосова су напустили своје куц́е.

– Споразуми о прекиду ватре су кршени, док су преговори зашли у ц́орсокак. Узимајуц́и у обзир пораст кризе примена силе НАТО-а је било потребна и легитимна – навео је саговорник.
У Алијанси сматрају и да је циљ операције била да се “стави тачка на све ратне акције и репресије против цивила на Kосову, да се осигура повратак избеглица и дозволи приступ хумамнитарним организацијама”.

– Ваздушна кампања је постигла циљ. У јуну 1999. године Савезна република Југославија је пристала да повуче своје снаге са Kосова. Насиље је прекинуто и избеглице су могле да се врате куц́и – изјавио је чиновник Алијансе.

По његовом мишљењу, међународни контингент KФОР је касније “помогао у осигурању безбедности на Kосову и у региону у целини”.

Ало