НАТО: Знамо како је на Балкану, ту смо да спречимо рат

Поделите:

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да су одлуке о војним вежбама са Русијом и статусу Хуманитарног центра у Нишу „ствар Србије”.

Столтенберг је српским новинарима рекао да је „на Србији да одлучи“ и да НАТО поштује неутралност.

„Важно је да свака држава изабере свој пут, поштујемо када државе желе да постану чланице, али и вашу одлуку да не будете део савеза, јер сте суверена држава“, рекао је Столтенберг, преноси Б 92.

Како је рекао, НАТО цени партнерски однос са Србијом, а он лично се унапред радује наставку сарадње и са премијерком Аном Брнабић.

Говорећи о одлуци Србије да изводи заједничке војне вежбе са Русијом, генерални секретар НАТО-а каже да „Алијанса поштује одлуке које Србија доноси“.

„Када сам био премијер Норвешке, имали смо везе са Русијом, иако смо чланица НАТО-а од 1949. године, имали смо вежбе. Не сматрам да Русија треба да буде изолована“, каже Столтенберг.

У разговору са српским новинарима тема је био и Српско-руски хуманитарни центар у Нишу. На питање да ли је давање дипломатског статуса руским хуманитарцима црвена линија, каже:

„Опет, Србија одлучује о томе коме ће дати статус. Мени је важно да се унапред радујем томе што ће Србија бити домаћин вежбе за цивилне ванредне ситуације са НАТО-ом следеће године. То је нешто што организујемо са партнерским земљама често“, рекао је Столтенберг.

Први човек војне алијансе је говорио и о бомбардовању СРЈ 1999. године.

Како каже, тада није био у НАТО-у и не може да говори о осиромашеном уранијуму и муницији коришћеној тамо, али је рекао да је НАТО сада на Косову како би помогао стабилизацији и избегавању насиља.

Столтенберг је рекао да је НАТО свестан да на Балкану постоје тензије и да „тамо може доћи до насиља и рата“.

„То се убудуће мора спречити и зато поздрављамо партнерство са вашом земљом и важно нам је чланство околних земаља како бисмо избегли непријатне ситуације из прошлости“, наводи Столтенберг.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here