Научни видео као акциони филм: Бело крвно зрнце јури бактерију по организму

Поделите:

Бела крвна зрнца или леукоцити су ћелије имунолошког система чија је основна улога заштита организма од заразних болести и страних материја. Леукоцити настају у коштаној сржи, али делом и у тимусу – грудној жлезди, затим лимфним жлездама и чворовима, као и слезини. Повишен број белих крвних зрнаца је често индикатор болести.

На узбудљивом научном видеу из педесетих година прошлог века, који подсећа на неки СФ акциони филм, видимо упорни неутрофил како јури бактерију, прати је “у стопу”, док је не уништи.

Иначе, неутрофили су леукоцити који штите организам од бактеријске или гљивичне инфекције као и других ситних изазивача упалних процеса. Они углавном представљају први одговор организма на инфекцију, а својом активношћу и потоњим одумирањем у великом броју формирају гној.

Сложићите се, заиста је чудан осећај након што погледамо овај видео и када помислимо да ова “мала створења” јуре по нашем организму нон-стоп детектујући, пратећи и на крају уништавајући бактерије и гљивице. Али, некако је лакше када знамо да они то чине како бисмо ми били здрави.

 

На длану

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here