Научници апелују: Зауставите другу сеобу Срба

Поделите:

Ниш – За мање од пет година, број становника Србије смањен је за 141.136 – рекао је др Едвард Јакопин на Међународном научном скупу о регионалном развоју и демографским кретањима у југоисточној Европи који је одржан на Економском факултету у Нишу.

Разлози су ниска стопа наталитета, али и велики број људи који напуштају Србију.

„За кратко време остали смо без становништва читавог Северно – банатског округа или петог по величини града у Србији, Лесковца. У анализираном периоду од 2011. до 2016. године Београд је добио 21744 нових становника. Број људи у Војводини смањен је за 41.244, у Шумадији и западној Србији за 61.020, а у јужној и источној Србији за 60.616. Дакле, имамо пражњење појединих делова земље и селидбу ка богатијем северу. То може да има катастрофалне последице по економију, али и стабилност земље“, тврди Јакопин.

Последњих петнаестак година драстично су повећане и економске разлике севера и југа Србије. Просечне плате на југу земље су 2,5 пута ниже у односу на Београд. Износ страних директних инвестица десет пута је већи у Београду у односу на јужну и источну Србију заједно утврдили су истраживањем декан Економског факултета у Крагујевцу проф. др Петар Веселиновић и др Никола Макојевић.

Многи истраживачи негодују што држава и политичари не узимају у обзир аларманте податке који говоре о пражњењу појединих делова земље. Научници тврде да држава мора да направи Стратегију којом би се борила против беле куге, негативних демографских кретања и огромних регионалних разлика.

„Демографски проблеми који су постојали пре две деценије, не само да нису решени, него нису ни начети“, истиче један од покретача научног скупа о демографским токовима и равномерном регионалном развоју проф. др Зоран Аранђеловић.

Економисти забринути СПОРИМ РЕСТРУКТУИРАЊЕМ ПРЕДУЗЕЋА

На скупу се чуло да у Србији постоје позитивни макроекономски показатељи. Консолидовани дефицит од 1,3% је добар резултат као и прошлогодишња инфлација од 1,6%. Економисте брине споро реструктуирање јавних предузећа чији је кумулативни губитак сада 3,6 милијарди евра.

Плакета за Аранђеловића

Проф. др Зоран Аранђеловић је пре 22 године био један од оснивача Међународног научног скупа о регионалном развоју и демографским кретањима на Економском факултету у Нишу. Професору Аранђеловићу ово је било последње окупљање научника на коме је био у улози професора и домаћина јер ускоро иде у пензију. Тим поводом, декан Економског факултета у Нишу Јадранка Ђуровић Тодоровић уручила му је плакету.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here