Научници открили састојак пива који подиже расположење

Поделите:

С обзиром на то да нас одређена храна чини срећнима, њемачки научници испитивали су шта је најзаслужније за подизање расположења

С обзиром на то да нас одређена храна чини срећнима, њемачки научници испитивали су шта је најзаслужније за подизање расположења. Према резултатима њиховог истраживања реч је о хордеину који се налази у пиву, а који активира кључни допамински рецептор.

 

Научници су поставили базу података од 13.000 молекула присутних у прехрамбеним производима. Користећи ову базу, имали су за циљ дапронађумолекуле које стимулирају такозвани допамински рецептор Д2 у мозгу.

 

Од првобитних 13.000 изабрали су 17 изворних опција. Даље истраживање показало је да је хордеин, састојак којије присутан у јечму и пиву, најодговорнији за подизање расположења,јер активира кључни допамински рецептор.

 

“На основу његове присутности у пиву, можемо да закључимо како хордеин битно доприноси ефектима пива који поправљају расположење”, рекла је Моника Писцхетсриедер, једна од ауторкиовог истраживања.

 

Научници сада истражују колико хордеина је присутно у пиву и колико хордеина долази до мозга.

Моника Писцхетсриедер је објаснила да на добро расположење углавном утиче комбинација супстанци и наводи да, на пример код конзумирања чипса, расположење подижу масноће и угљенихидрати.

 

 

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here