Научници створили вештачку интелигенцију са психопатским понашањем

Поделите:

Научници створили вештачку интелигенцију са психопатским понашањем

Научници су створили прву вештачку интелигенцију која је показала знаке психопатског понашања, објавио је МИТ.

Норман је прва вештачка интелигенција у коју је уграђен алгоритам са понашањем психопате, а све због студије која би требало да покаже потенцијалне опасности од АИ-ја. Норман је креиран према лику психопатског убице Нормана Бејтса из филма “Псyцхо” Алфреда Хичкока из 1960. Њему су дати само основни подаци којима се описују фотографије ‘умирућих људи’ пронађене на друштвеној мрежи Редит. Научници су након тога Норману показали слике мрља мастила, као у познатом Роршаховом психолошком тесту, како би видели што у њима Норман види и упоредили његове одговоре с одговорима других АИ-ја у које су унесени традиционални подаци. Резултати су у најмању руку били сабласни: у мрљама мастиле у којима ‘традиционални’ АИ види “две особе које стоје једна близу друге”, Норман види “особу која скаче кроз прозор”. А кад Норман препозна “мушкарца којег је из ватреног оружја убила његова жена”, други АИ-ји виде “особу која држи кишобран”, преноси Н1.

На страници “норман-аи.мит.еду” приказано је десетак примера мрља мастила и одговоре које су дала два система – а у сваком случају Норман је имао неку језиву идеју о томе што је у мрљама препознао.

“Постоји кључна идеја у учењу машине: подаци који се уносе у алгоритме тог учења могу значајно да промене понашање саме машине”, наводе научници МИТ-а. “Kад говоримо о АИ алгоритмима који су пристрасни или непоштени, кривац углавном није сам алгоритам, већ подаци који су унесени”.

 

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here