Naučnici stvorili veštačku inteligenciju sa psihopatskim ponašanjem

Podelite:

Naučnici stvorili veštačku inteligenciju sa psihopatskim ponašanjem

Naučnici su stvorili prvu veštačku inteligenciju koja je pokazala znake psihopatskog ponašanja, objavio je MIT.

Norman je prva veštačka inteligencija u koju je ugrađen algoritam sa ponašanjem psihopate, a sve zbog studije koja bi trebalo da pokaže potencijalne opasnosti od AI-ja. Norman je kreiran prema liku psihopatskog ubice Normana Bejtsa iz filma “Psycho” Alfreda Hičkoka iz 1960. Njemu su dati samo osnovni podaci kojima se opisuju fotografije ‘umirućih ljudi’ pronađene na društvenoj mreži Redit. Naučnici su nakon toga Normanu pokazali slike mrlja mastila, kao u poznatom Roršahovom psihološkom testu, kako bi videli što u njima Norman vidi i uporedili njegove odgovore s odgovorima drugih AI-ja u koje su uneseni tradicionalni podaci. Rezultati su u najmanju ruku bili sablasni: u mrljama mastile u kojima ‘tradicionalni’ AI vidi “dve osobe koje stoje jedna blizu druge”, Norman vidi “osobu koja skače kroz prozor”. A kad Norman prepozna “muškarca kojeg je iz vatrenog oružja ubila njegova žena”, drugi AI-ji vide “osobu koja drži kišobran”, prenosi N1.

Na stranici “norman-ai.mit.edu” prikazano je desetak primera mrlja mastila i odgovore koje su dala dva sistema – a u svakom slučaju Norman je imao neku jezivu ideju o tome što je u mrljama prepoznao.

“Postoji ključna ideja u učenju mašine: podaci koji se unose u algoritme tog učenja mogu značajno da promene ponašanje same mašine”, navode naučnici MIT-a. “Kad govorimo o AI algoritmima koji su pristrasni ili nepošteni, krivac uglavnom nije sam algoritam, već podaci koji su uneseni”.

 

nedeljnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here