НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Ови производи узрокују раст груди код дечака

Поделите:

Предпубертетска гинекомастија – раст груди код дечака, некада је била врло редак поремећај. Међутим, у последње време лекари се изузетно често сусрећу са овим медицинским стањем.

Излагање дечака уљу лаванде или чајевца могло би да доведе до развоја њихових груди, с обзиром на то да ова уља садрже хемикалије које имају способност опонашања женских хормона, упозоравају научници.

Лекари те супстанце називају „ендокриним ометачима“, а могу се пронаћи у разним козметичким производима и кућној хемији.

Научници са америчког Националног института за здравствене науке (НИЕХС) идентификовали су осам кључних хемикалија који имају дејство естрогена, или блокирају мушке хормоне.

Осим уља лаванде и чајевца, оне улазе у састав 65 других есенцијалних уља, који се често додају сапунима, лосионима, шампонима, производима за негу косе, парфемима и детерџентима.

Упркос томе што се не зна какво тачно дејство имају на организам, њихов утицај повезује се са гојазношћу, проблемима са плодношћу и повећаним ризиком од појаве канцера.

Научнике нарочито брине бисфенол А (БПА), хемијска супстанца која је толико широко распрострањена, да би и њено најблаже дејство на здравље могло да има огромне последице на људску популацију, преноси Индепендент.

Ту је и еукалиптол, који улази у састав појединих деконгестаната и лекова против кашља.

Дечаци са уљем чајевца најчешће долазе у контакт путем производа против акни и бубуљица. Ипак, једном када се престане са њиховом употребом, увећање груди се повлачи.

Б92
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here