НАУKА ОТKРИВА: Шта све људи закључе о нама у само неколико секунди разговора?

Поделите:

Прве утиске о људима најчешће базирамо на стварима које уопште не можемо контролисати – природни мирис тела, “бејби фејс”, да ли особа носи наочаре за вид или је можда ћелава… Тако рецимо, мушкарци који поседују женске црте лица, као што су тање обрве и шиљата брада, вероватније је да ц́е саговорницима изгледати као поуздане особе, пише Бусинесс Инсидер.

Можда не можемо много утицати на изглед лица, али можемо на говоро тела тако што ћемо се више осмехивати, одржавати контакт очима, климати главом у знак одобравања. У наставку прочитајте које процене и на бази чега, саговорници доносе о вама у свега неколико секунди састанка:

Виши статус – Холандска студија из 2011. показала је да су људи који носе маркирану одец́у препознати као припадници вишег статуса за разлику од оних који не поседују дизајнерску одећу
Да ли сте поуздани – Људи одлучују о вашој поузданости за свега десетину секунде. Истраживачи у Принцетону су ово открили тако што је једној групи студената на универзитету дали 100 милисекунди да оцене атрактивност, компетентност, симпатије, агресивност и поузданост лица глумаца. Чланови друге групе су имали неограничено време. Резултати су били исти за већину особина. Вец́и део те процене заснива се на стварима које се заиста не могу променити. На пример, истраживања сугеришу да се више женствене особе, “бејби фејс” и срец́на лица перципирају као поузданије.
Харизма – Студија Универзитета у Торонту из 2017. показала је да посматрачи за свега пет секунди одлучују да ли је нека особа харизматична. Kао харизматичније особе су процењени атрактивни људи, белци који не носе наочаре, који су остваривали више контакта с очима и давали снажније аргументе.
Да ли сте потенцијални лидер – У студију из 2012. истраживачи са Универзитета у Мајамију и на Универзитету Дуке дали су људима да слушају снимке мушкараца и жена који кажу: “Позивам вас да гласате за мене овог новембра.” Учесници су се чешће одлучивали за жене са дубљим гласовима, јер звуче компетентније и поузданије. Исти је случај и са мушкарцима.
Промисквитетност – Британска студија из 2007. показала је да су жене са видљивим тетоважама и мушки и женски испитаници доживели као мање атрактивне, склоније алкохолу и више промискуитетне од жена без тетоважа.

Да ли сте паметни – Студија коју је 2007. водила професорица Универзитета Лоиола Маримоунт Нора А. Мурпхи открила је да је гледање саговорника у очи током разговора круцијална ствар приликом перципирања интелигенције. Помаже и ношење дебљих наочара за вид…

Ekspres

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here