“Не идите у Србију, тамо вас могу убити за 10 евра”

Поделите:

На профилу “Националне географије” на Инстаграму пре два дана објављен је видео-снимак који је настао покрај једног села у Сомбору. Видео-снимак, који приказује стару, трошну кућу око које дивља снег, двојицу мушкараца који беже од зиме и жену с дететом, погледало је милион и по људи.

Иако многима није било јасно о чему се ради у видео-материјалу, испод снимка је брзо почео да се појављује низ увредљивих и помало бизарних коментара на рачун Србије. Многима је пејзаж био врло занимљив, некима се чак и допао „рустични“ изглед куће, а трећи су писали да не разумеју поенту снимка. Ту је почела жустра расправа.

“Ја сам био прошле године. Тамо те могу убити за 10 евра. Београд је ок, као и Нови Сад. Али, треба се држати у центру и заобилазити ноћне клубове“, гласио је један коментар.

“Натионал Геограпхиц показује како се у Србији третирају избеглице, смештају их у хладна складишта, старе куће и опходе се према њима као према животињама. Јер за Србе ниси човек ако ниси Србин“, био је други коментар, који преноси „Јутарњи“.

Тек је тај коментар изазвао бурне реакције. Иначе, страница Натионал Геограпхиц је таговала фотографа Мухамеда Мухеисена који је Пулицером награђивани новинар и оснивач међународне организације која помаже избеглицама. Фокус његовог рада су избеглице и он већ више од десет година документује њихове потресне приче широм света.

Мржњи коментатора ту није био крај. Коментари о „Србима криминалцима“ који „децу терају на снег без јакне“ су се наставили.

А било је ту и наших људи:

“Ово као да је кућа коју врло добро знам у ромском насељу у Бачком Моностору. Некада је тамо живела жена са клинцима, али су напустили овај објекат. Не знам шта хоће аутор снимка. Одабрао је најгору кућу за снимање.“

“Легенда каже да су се све избеглице уселиле у Србију и да их НГ не може више нигде у свету наћи. Језиво или срамота за НГ да овако представља Србију. Србија је много више од овога, прелепа земља с љубазним људима и најбољом храном.“

“Зашто приказујете само овакве снимке Србије? Испада да по вама Србија ништа више интересантно нема да покаже, што заиста није тачно. Неко ко никада није био овде, а прати вас, вероватно мисли да је у Србији јад и беда. Молим вас покажите мало праве лепоте“, замолио је један коментатор.

Извор: Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here