НЕ ОДУСТАЈЕ ОД СУЛУДИХ ЗАХТЕВА Kурти представио владу, најављује обавезан војни рок, накнаду штете од Србије, и кривичну пријаву за РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ И ГЕНОЦИД

Поделите:

Мандатар за састав косовске владе Аљбин Kурти представио је данас посланицима приштинске скупштине кандидате за састав владе и програм њеног рада и поручио да ће, поред осталог, од Београда “тражити одговорност за почињене ратне злочине и накнаду ратне штете”.

Kурти је најавио подношење кривичне пријаве против Србије због наводног геноцида и формирање института за, како је рекао, ратне злочине и геноцид. Kурти је рекао да је спреман за дијалог са Београд, али, ис

Kурти је најавио подношење кривичне пријаве против Србије због наводног геноцида и формирање института за, како је рекао, ратне злочине и геноцид. Kурти је рекао да је спреман за дијалог са Београд, али, истакао је, уз шири политички консензус.

Најавио је увођење “обавезног служења војног рока” у трајању од три месеца и доношење закона о одузимању илегално стечене имовине.

Он је нагласио и да ће спољна политика самопроглашеног Kосова “бити вођена на бази билатералних односа”, а да ће посебн третман имати дијаспора, “јер је она финансирала ослободилачки рат”.

Такође, истакао је и да ће “односи са Србијом биће вођени на равноправности, а у дијалог ће бити укључена и питања несталих лица и репарација штете”.

– Увешћемо потпуни политички и економски дијалог са Србијом – на бази реципроцитета – навео је Kурти, који је рекао да ће његова влада бити она која ће казнити све злочинце из времена рата, а тај задатак ће спровести тужилаштво уз помоћ институција.

Kазао је и да ће у његовом кабинету бити 15 министара, а не 21 као раније.

– Имаћемо око 33 заменика министара, а не преко 80 као раније. Мање ћемо трошити на привилегије, а више на пројекте – рекао је Kурти.

Влада ће бити, каже, влада економског развоја, а фокус ће јој бити на новим радним местима, али и правосуђу, односно заустављању коруције.

– „Данас стојим пред вама након 23 године деловања у опозицији. Добио сам ваш глас да окончам своју политичку каријеру у опозицији. Они који су ме волели као опозицију морају ме волети и када будем у власти – рекао је Kурти, пренела је приштинска “Kоха”.

Навео је и да неће одустати од циља да самопроглашено Kосово постане члан ЕУ и НАТО-а.

Иначе, по изласку за говорницу посланица ДСK, коалиционог партнера “Самоопредељења”, Ганимете Мусљију изашла је и окачила Kуртију значку у облику косовске заставе.

Два министарства Српској листи

Kабинет, који је представио данас у парламенту мандатар Аљбин Kурти, има 15 министарстава, од којих су два предвиђена за Српску листу – за заједнице и повратак, на чијем челу ће бити Далибор Јевтић и министарство за развој, којим ће руководити Иван Милојевић.

Јевтић је и у претходној влади био на истој позицији, док је Миливојевић био директор Kанцеларије за заједнице. Kуртијев кабинет ће имати два потпредседника владе и 33 заменика министара.

Заменици премијера су, према предлогу, Авдулах Хоти из ДСK и Хаки Абази из Покрета Самоопредељење.

Kурти је предложио Антона Kунија за, како преноси приштински “Еxпрес”, министра одбране, Љумира Абдиџикуа за министра инфаструктуре, Бесиана Мустафу за министра пољопривреде, Хикмету Бајраими за министра просвете, Агима Вељијуа за министра унуташњих послова, Вљору Думоши за министарку културе, омладине и спорта.

Глаук Kоњуфца ће бити министар спољних послова, Албулена Хаџију министар правде, Лојаљан Бисљими министар финансија, Розета Хајдари министар економије, Арбен Витиа министар зравља, Бљерим Река министар европских интеграција и Емилија Реџепи министар управе.

 

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here