Не шале се: НАТО приближава Русији своје противракете

Поделите:

НАТО планира да повеже копнена и морска средства за противваздушну одбрану на територији Пољске да би у реалном времену могао да размењује обавештајне податке шифрованим каналима и да, ако затреба, истовремено нападне руске бродове и копнене циљеве.

Могуц́е је да на овај начин Запад намерава да се заштити од калињинградских “искандера”, као и од новог суперсоничног комплекса “кинџал”, који је недавно представио руски председник Владимир Путин.

Алијанса намерава да моментално открива руске ракете, на основу података са обавештајних авиона, али тешко да ц́е јој то успети – ракету је потребно не само открити него и оборити, а то је најтеже од свега.

НАТО на северној обали Пољске планира да опреми два објекта за пријем и слање информација. Они ц́е бити повезани с командним центрима комуникационог система “брод-обала-брод” који ц́е се налазити у Центру за морске операције у луци Гдиња, на око 120 километара од Kалињинграда.

Бродови НАТО ц́е на основу тога моц́и моментално да размене информације о копненим комплексима ПВО. Захваљујуц́и томе, биц́е могуц́е оперативно упозоравање на нападе и размена координата циљева.

Систем ц́е радити у комплексу с другим европским радарима. На пример, са штабом за радарско откривање и управљање НАТО-а у Хајленкирхену, као и са сличним штабом у Великој Британији и авионима за радарско откривање и навођење.

Северноатлантска алијанса је у знатној предности над Русијом по броју ових авиона. Ваздушно-космичке снаге Русије имају свега петнаест авиона А-50. Прошле године први пут је полетео А-100, а серијска испорука очекује се најраније 2020. године. Нажалост, од почетка деведесетих програм изградње ових летелица није био финансиран у довољној мери.

САД се у међувремену припремају да поставе систем ПРО “иџис” у Пољској 2020. године, као што су то вец́ учинили у Румунији. Њега чине уређаји за вертикално лансирање, слични универзалним Мк-41 који се налазе на борбеним бродовима. Kао што је познато, они могу да избацују “томахавке”. Истина, на Западу наглашавају да овај систем ПРО има искључиво одбрамбени карактер.

Вести-онлајн

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here