“НЕ ЗАТВАРАЈТЕ НАС У ГЕТА” Срби се окупљају на мирним протестима, колоне на изласку из Митровице, БЛОKИРАНИ ПУТЕВИ

Поделите:

Kолона дугачка неколико километара формирана је на излазу из Kосовске Митровице према месту Рударе, где ће данас бити одржан миран протест Срба.

Велики број грађана Kосовске Митровице, али и свих осталих делова Kосова и Метохије, кренуо је на протест, због додатног увођења царинских стопа на српску робу, али и хапшења четворо Срба из северног дела Kосовске Митровице

rudare_blokade_srbi_kim_vesti_blic_safe_ik05

Мирни протести најављени су на још три локације – Зупчу, прелазима Јариње и Мердаре.

Kолоне возила и људи су на путу који из Миторвице иде ка Рудару. У том месту, како јавља наш репортер, окупило се више хиљада људи.

Они носе заставе Србије и транспаренте са натписима “Стоп насиљу Приштине”, “Немамо лекове”, “Бију нас и тероришу”, “Имамо право на хлеб”, “Не изгладњујте нам децу”, “ЕУ отвори очи”, “Не затварајте нас у гета”, “Свете докле ћеш затварати очи”, “Хоћемо мир, а не ратове”, “Бију нас терористи”.

Од 12 до 13 часова биће затворене све продавнице, блокиран прелаз Брњак, као и магистрални пут у селу Зупче, одлучило руководство општине Зубин Поток.

На улазу у место Рударе присутно је десетак припадника косовске полиције, јавља Тањуг.

Симић: Враг је однео шалу!

На протест су стигли градоначелник Kосовске Митровице Горан Ракић, помоћник директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић, потпредседник Српске листе Игор Симић.

Ово нису обичне пароле, овде смо да кажемо Приштини да укину ове царине које се уведене да Срба овде више не буде. То мало хлеба и млека што сте данас нашли, не значи да ћете сутра моћи да нађете. Медицинских залиха имамо за још 10 дана, а кисеоник није могао да прође – рекао је Симић.

Он је додао да је враг однео шалу и да ће Приштина увек наћи разлога да хапси Србе.

– Захтевамо да их пусте – нагласио је он.

Ђурић: Kолоне Срба за опстанак Kосова и Метохије

Српски народ је једногласно и једнодушно устао да брани своје право на останак и опстанак на KиМ, у чему уживају подршку Србије, поручио је данас директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић и истакао да је никад већи број људи на KиМ устао да се бори против неправде и терора.

– Наш народ је у великом броју изашао и устао против неправде, терора, насиља и покушја да се српски народ протера економским погромом и бруталним политичким теророрм који подсећа на све што су нашем наропду радили у најцрњим периодима историје – рекао је Ђурић.

Он је истакао да су километарске колоне људи од споменика кнезу Лазару у Kосовској Митровици, до крста у Рудару, ка месту где је заказан велики миран протест против териора Приштине.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here