Небојша Медојевић: Мафија и безбедњаци

Поделите:

ДПС је у целости окупирао државу Црну Гору, а поједини припадници полиције и Агенције за националну безбедност (АНБ) постали су предаторска гарда и логистичка подршка корупцији и активностима организованог криминала

Дугогодишње одлагање суштинских политичких реформи у Црној Гори највише се одразило на стање у службама безбедности. Изостанак фер и слободних избора и посттоталитарних реформи које је требало да резултирају раздвајањем државе од партија на власти и нове уставне конфигурације засноване на цивилизацијским вредностима демократије и вишестраначког политичког система, довео је Црну Гору у статус приватне мафијашке државе у којој закони не важе за све њене грађане. Одбијање режима да спроведе ову фундаменталну и незаобилазну фазу транзиције из тоталитаризма и једнопартијског система у вишепартијски систем и парламентарну демократију, довело је до срастања државе са ДПС-ом, при чему су се корупција и кохабитација с мафијом појавиле као чвршће везивно ткиво него комунистичка идеологија у претходном систему.

Црна Гора још није спровела процес лустрације и уклањања са јавних функција државних функционера и службеника који су кршили људска права и слободе у једнопартијском систему, а исти посао наставили још бруталније од 1990. до данас. Режим ДПС-а задржао је и додатно усавршио све механизме злоупотреба служби безбедности, које су још снажније, противуставно, злоупотребљене у очувању власти и заштити интереса једне партије и с њима повезаних тајкунских и мафијашких структура.

ДПС је у целости окупирао државу Црну Гору, а поједини припадници полиције и Агенције за националну безбедност (АНБ) постали су предаторска гарда и логистичка подршка корупцији и активностима организованог криминала. Највећи део најспособнијих оперативаца, који није прихватао учешће у корупцији и криминалу, напуштао је службе. Мањи део припадника полиције и АНБ-а прихватио је нова правила и постао саставни део политичко-безбедносно-криминалних кланова и кључна логистика масовним пљачкама државе, шверцу цигарета, дроге, оружја, људи. Ти корумпирани припадници служби стекли су имовину у земљи и иностранству вишемилионске вредности. Њихов задатак је био да прикупљају и достављају поверљиве информације о полицијским истрагама и акцијама својим шефовима у подземљу и на врху режима и да пружају логистичку подршку њиховим криминалним активностима.

Корупција са врха полиције и АНБ-а шири се по свим сегментима и службе безбедности постају неефикасне у борби против корупције и криминала, јер су преко корумпираних челника и њихових поверљивих људи у оперативи све акције биле у старту блокиране, проваљене и осуђене на пропаст. Временом корумпирани привилеговани оперативци и функционери служби безбедности постају кључни играчи на тржишту цигарета, наркотика, контролишу проституцију и трговину људима, стоје иза зеленашења, организују сопствене дилерске мреже и регрутују углавном младе из сиромашних радничких породица као своје приватне војске. Постају моћни инвеститори у грађевинарству и туризму, стварни власници ноћних клубова, закупци плажа и веома моћни играчи са значајним политичким утицајем. Борба за превласт над уносним пословима довела је и до сада већ свима видљивих сукоба зараћених политичко-безбедносно-криминалних кланова, који је прешао у драматичну насилну фазу. Временом нестаје линија између служби безбедности и мафије. Највећи део припадника служби је свестан стања у полицији и АНБ-у и незадовољство међу њима је огромно.

Корупција и кохабитација с мафијом довеле су до пада мотивације у раду служби и врло слабих резултата, који се углавном односе на акције према ситним криминалцима, и то периодично, када то захтевају представници ЕУ и НАТО-а, због наставка процеса интеграција.

Режим ДПС-а деградирао је полицију и АНБ, довео поштене припаднике служби у понижавајући положај, намерно радио на технолошком, материјалном и кадровском заостајању, па су данас банде организованог криминала и финансијски и материјално и технолошки и логистички снажније од полиције и АНБ-а, што се види по изостанку видљивих резултата у борби против крупне корупције и организованог криминала.

Прва постђукановићева влада треба да понуди темељне реформе служби, инсистирајући на процесу лустрације и строгог кажњавања свих припадника служби који су их обрукали, злоупотребили и својим корупционашким и криминалним активностима угрозили уставно функционисање система безбедности, мир, сигурност и имовину грађана и државе. Они који су обрукали службену легитимацију и окаљали част полицији и АНБ-у угрозили су виталне државне интересе и морају бити одмах одстрањени из служби, а против оних за које постоје основи сумње да су учествовали у кривичним делима корупције и организованог криминала треба покренути хитне и свеобухватне истраге и привести их правди, а имовину стечену криминалом конфисковати и вратити држави.

Полиција и АНБ морају бити ефикасне, професионалне службе, састављене од часних, добро обучених, добро плаћених и материјално збринутих патриотски задојених и храбрих појединаца који ће бити спремни да носе најважнији реформски процес у обнови моралних вредности које су брутално разорене 26-годишњом владавином ДПС-а – процес чишћења Црне Горе од корупције и криминала и враћања поверења у снагу државе.

ПзП чврсто стоји на становишту да фер и слободних избора у Црној Гори неће бити све док се службе безбедности не деполитизују, професионализују и ставе под снажну демократску контролу парламента, медија и цивилног друштва.

Председник Покрета за промјене (ПзП)

 

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here