Небојша Медојевић: Злогласни дух Удбе мора једном за свагда бити протјеран из Црне Горе

Поделите:

Морају се учинити додатни напори да се у сллужбе врате они људи који су их напуштали због непристајања да раде по налогу режима супротно Уставу и законима земље

Реформе служби, одмах!

Хаос који влада у службама додатно се повећава сукобом двије супротстављене интересне групације око контроле тржишта шверца и криминала, што доводи до серије јавних напада и афера.

Кохабитација организованог криминала и врха режима у претходних 25 година, почев од ратних дешавања, преко шверца акцизних роба 90-их, до израстања глобалних нарко картела и прања више милијарди прљавог новца преко банака и инвестиција у Црној Гори, морали су неминовно довести до бујања корупције у врховима безбједносних служби.

Корумпирани врхови служби су осим политчке моћи коју им је давала власт, стицали и још већу моћ контролом повјерљивих информација и досијеа о односима кључних људи из врха власти и босова мафије. Приступ и контрола ових безбједносних информација донијела им је и заштиту од гоњења, па чак и од смјена у самим службама. Тако се годинама формирала паралелна структура моћи, састављена од корумпираних врхова безбједносних служби које су имале довољно компромитујућег материјала против врха власти, што им је гарантовало заштиту од прогона.

Временом ове структуре развијају и своје личне контакте са страним службама и постају сарадници и других служби, и из региона, али и шире. То им даје још један механизам заштите и њихова моћ полако прераста моћ државе. Контролом шверцерских послова, а посебно дистрибуције наркотика, проституције и трговине бијелим робљем и зеленашење, рекетирање тајкуна и страних инвеститора, расте и њихова финансијска моћ.

Веза са режимом, контрола осјетљивих сегмената безбједносних служби, сарадња са мафијом, сарадња са страним службама, и све веће богатсво чини их данас релеватним политичким фактором и у земљи, али и у читавом региону. Политички утицај ове конфедерације је постао и озбиљна пријетња стабилности региона и самим тим пријетња и интерсима великих сила. То је и довело до јавног захтјева и НАТО и ЕУ и САД да су реформе безједносног сектора неодложне и да ће се морати спровести одмах. Тога је свјестан и Ђукановић, али је он немоћан да спроведе коријените реформе служби. Ове реформе подразумјевају темељну лустрацију служби од оних компромитованих кадрова који су инволвирани у кршења људских права и сарадњу са мафијом.

Лустрација подразумијева губитак посла, али и покретање одговарајућих истражних поступака за корупцију и злоупотребе у вршењу службених дужности. Корупција у врху безједносних служби по правилу указује на основану сумњу да се ради о органзиованом криминалу и због тога су ове рефроме немогућа мисија за Ђукановића. Он то не може да уради јер они који би требало да буду предмет лустрације имају у посједу компромитујуће доказе против врха режима. С друге стране, задржавање ових корумпираних кадрова у службама зауставља потребне рефроме и директно доприноси додатном урушавању и смањењу ефикасности ових служби.

Хаос који влада у службама додатно се повећава сукобом двије супротстављене интересне групације око контроле тржишта шверца и криминала, што доводи до серије јавних напада и афера у које су укључени челници ових служби. Сталне смјене руководећих кадрова у полицији и АНБ, премјештаји, враћање пензионисаних кадрова, указује на потпуни недостатак моћи Владе и минситара да управаљају системом и само су посљедица привремене надмоћи једног над другим кланом. Већина поштених професионалаца у службама губе мотивацију за рад, јер уочавају да се њихове каријере и стандард, не могу ни упоређивати са корумпираним колегама, које чине моћну мањину. Ствара се атмосфера да се корупција и криминал исплате, а да је професионлизам и поштење само препрека и отежавајућа околност за напредак у служби.

Прво је безбједносни сектор штитио врх режима од гоњења због шверца, корупција у приватизацији, криминала, а сада врх режима мора да штити корумпиране партнере у врху безбједносног сектора. Неопходне реформе су немогуће без промјене политичког конктеста, тј. промјене власти. Зато ДФ инсистира на коријенитим рефромама у овом сектору као једној од приоритетних обавеза нове владе, са снажним акцентом на лустрацију и кадровску обнову. Из сектора треба одстранити корумпиране челнике, који треба да одговарају пред судовима за злочине које су починили.

У склопу мјера лустрације потребно је отворити тајне досијее и учинити јавним монструозне механизме злоупотребе ових служби против грађана због њихове политичке и идеолошке припадности. Злогласни дух УДБЕ мора једном за свагда бити протјеран из Црне Горе. Злогласни црни кожни мантили, прислушкивања и доушници који грађане третирају као пријетње држави због свог мишљења треба, коначно, 25 година од пада комунзима да оду у архиве и историју. Жртве злогласне УДБЕ по политичкој и идеолошкој линији треба рехабилитовати и обештетити.

Морају се учинити додатни напори да се у сллужбе врате они људи који су их напуштали због непристајања да раде по налогу режима супротно Уставу и законима земље. Заједно са већином професионалних и поштених припадника службе морамо градити нове службе које ће бити профеисоналне, ефикасне, поштене и патриотске. Оне морају бити под будном пажњом Владе, али и Скупштине, медија, цивилног сектора, отворене и транспаретне, колико то специфичности ових служби дозвољавају. ДФ ће учинити све да се рефомама и видљивим резултатима ових очишћених и рефромисаних служби у борби против корупције и мафије поврати изгубљено повјерење грађана, али и наших међјународних партнера.

Кадровско јачање, повећање зарада, увођење бонуса за посебне резултате, рјешавање стамбених питања, специјализације и додатно школовање у иностарнству, биће нови стимуланс за младе, храбре, људе да помогну својој држави у борби против највећег зла данашњице – корупције и мафије које пријете да зауставе наш демокастки и економски развој и претворе Црну Гору у власништво криминалца и њихових корумпианих партнера у власти.

Не можемо направити више ниједан корак напријед, без овог тешког реформског захвата који нас чека. ДФ није спреман на половична рјешења, неисправо мотивисана поступања, уступке и труле компромисе, када су у питању демократија, слобода, људска права, правна држава, мир, будућност и просперитет наших грађана.

(ауторски текст Небојше Медојевића о Реформама службе безбједности објављен 3.5.2014)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here