НЕБОЈША ВУKАНОВИЋ: Григорије има политичке амбиције, жели да постане духовни и световни вођа

Поделите:

Разочаран сам чињеницом да велики број људи пада у замку и насједа на трикове великог популисте и демагога Григорија Дурића. Тужно је гледати како манипулише једним дијелом медија и јавности у Србији, представља се лажно као некакав дисидент, бунтовник, борац за људска права, демократа, критичар власти, скромни подвижник, духовник и заштитник сиротиње, а у стварности је све супротно од тога како се покушава продати наивним и неупућеним, само има способности камелеона да брзо и лако мијења боје, уклапа се у сваки систем.
Није проблем што Григорије годинама има велике политичке амбиције, жели да постане истовремено духовни и световни вођа напаћеног народа, што ником није пошло од смрти владике Рада, већ што упорно злоупотребљавља Цркву и мантију за личне интересе, амбиције и циљеве. И док са једне стране лицемјерно тобож тражи да се новац умјесто Цркви усмјери на школе и болнице, како би придобио јефтине политичке поене и наклоност неупућене масе, са друге стране годинама је користио владичанску одежду и моћ да би од власти добијао огроман новац, донације, имовину, земљиште.. Док је био у Херцеговини користио је блискост са корумпираним политичарима, које је промовисао, да добије огроман новац, а чим је пребачен у Њемачку увео је намете вјерницима, како би имао довољно новца за своје „скромне“ потребе. Тако је увео тзв „епархијал“ и „парохијал“, посебне намете које требали да му плаћају наши вјерници у Њемачкој, а својим свештеницима послао је писмо са јасним упутствима како да прикупљају новац, посебно од имућнијих вјерника.

Јула прошле године сви свештеници су добили писмо са препоруком да од вјерника узму најмање по 50 евра мјесечног епархијала и парохијала, а од имућнијих најмање 100 до 150 евра мјесечно, као одређене врсте „добровољног прилога“ Цркви и Епархији Дизелдорфској и Њемачкој на чијем је челу скромни подвижник Григорије. У Њемачкој нема Електропривреде, ХЕТ-а, Додика и Луке да преусмјере синекуру на један позив, па је због тога иновативни и скромни подвижник Григорије увео некакав епархијал и парохијал. Довољно је чути глас побуњених Срба и вјерника у Њемачкој, који су разочарани понашањем новог владике, и све ће бити јасно. Зато апелујем на наше људе и народ у Србији да не буду у заблуди, сјете се како је прије 2 године хвалио и срдачно дочекао Вучића у Мостару, док није уклоњен на Сабору, да се распитају ко је Григорије, шта је радио у Херцеговини, колико је земље продао, шта је радио са донацијама и епархијским фирма, како су оне пословале, како је судио вјерницима пред црквеним судовима, гђе је био и судија и тужилац, нападао политичаре, новинаре и све оне који су покушали да га уразуме и слријече у грубом нарушавању угледа Цркве, јер на ма какво одијело и маску ставио, Григорије је био и остао вук у јагњећој кожи.

 

nacionalonline

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here