NEDELKOVSKI: Bojkot odgovor na lažni referendum u Makedoniji

Podelite:

Ugledni makedonski novinar Milenko Nedelkovski kazao je da je sjutrašnji referendum u toj državi višestruka prevara i da ga zato treba bojkotovati.

–Prije svega, zato što je to referendum za promjenu identiteta, brisanja istorije, ukidanja jezika i preimenovanja Makedonaca kao naroda i Republike Makedonije kao države, rekao je Nedelkovski u intervjuu za IN4S.

On je istakao i da je referendumsko pitanje velika prevara.

–Referendum treba bojkotovati i zbog toga što je pitanje višeznačno, a naš Ustav i zakon, kao i sve međunarodne povelje i dokumenti, kada su referendumi u pitanju, insistiraju da je pitanje jednoznačno i jasno. Referendumsko pitanje koje je sada na sceni ima najmanje pola tuceta pitanja i odgovora u sebi. Pitanje glasi: “Dali ste za učlanjenje u EU i NATO prihvatanjem dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke“? Pa tako može da je neko za dogovor, ali protiv učlanjenja u EU i NATO. Ili možda je neko drugi za učlanjenje u EU i NATO, ali protiv dogovora. Ili je neko treći za učlanjenje u EU, ali ne i u NATO. I tako do beskonačnosti. Višeznačno pitanje donosi hiljadu odgovora, ukazao je Nedelkovski.

Takođe, dodao je on, u takozvanom “Prespanskom dogovoru“ o kome je u stvari riječ, nigdje ne stoji “dogovor između Republike Makedonije i Republike Grčke“, već to je dogovor “između Republike Grčke i druge strane u dogovoru“.

-Nigde se ne spominje Republika Makedonija, navodi Nedelkovski.

Prema njegovim riječima, referendum treba bojkotovati i zbog toga što, po Ustavu i zakonu, jedini ovlašćen za potpisivanje svih međunarodnih dogovora je predsjednik Republike, a ovaj dogovor je potpisan od strane ministra spoljnih poslova, što znači da je nevažeći, nelegalan i antiustavan.

-Takođe bojkot referenduma je i zbog laži koje su predmet propagande fašističkog režima Zorana Zaeva gdje se kaže da je referendum za učlanjenje u EU i NATO. Niti jedan dokumenat ili izjava lidera zapadnih zemalja, EU-a i NATO ne pokazuje bilo kakvo obećanje da, ako referendum bude uspješan, da će kao nagrada slijedeti učlanjenje u ove organizacije. Naprotiv, u video poruci francuskog presjednika Makrona građanima Makedonija, on izričito kaže da referendum nema dodirne tačke sa učlanjenjem Makedonije u EU i NATO, ali da: “referendumsko pitanje 30-og septembra ove godine odnosi se upravo na taj (Prespanski) sporazum. Vi treba da odaberete i da odlučite dali ste za promjenu Ustava kako bi postali Sjeverna Makedonija kao što stoji u dogovoru“, kazao je Nedelkovski.

Bojkot je, naveo je on, i zbog toga što „zapadni lideri i emisari i domaći kvislinzi smatraju da smo glupi, jer propagandni slogan i logoa pričaju o “Evropskoj Makedoniji“, skrivajući i ne pominjajući da se u stvari radi ne o Evropskoj već o “Sjevernoj Makedoniji“.

–Kako bi referendum bio uspješan, zakon i Ustav Makedonije predviđa da mora da glasaju minimum 50 odsto glasača sa izbornog spiska. To je za ovu vladu Zaeva nemogući poduhvat. Znajući to, oni su referendum proglasili “konsultativnim“ umjesto da je “obavezujući“. Pa tako, nezavisno od rezultata probaće putem inostrane podrške da proglase uspješnost. To bi svakako bio veliki falsifkat narodne volje i dokaz da u Makedoniji i u zapadnom svijetu vlada fašizam, a ne demokratija, istakao je Nedelkovski.

On je ukazao i da je prilog na RTS pod naslovom “Makedonci bojkotovali govor svog presjednika u UN“ podmetačina.

–Tvrdnja da je “dio delegacije te države (Makedonije) napustila salu gdje je govor držao Ivanov“ nije tačna. Jedino koji je ustao i nije hteo da čuje šta Ivanov kaže – da smo mi Makedonci i da živimo u Makedoniji, je zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Žernovski, inače najgori gradonačalnik u istoriji Skoplja (bio je gradonačalnik jedan mandat 2013-2017). On, kao član fašističke vlade režima Zorana Zaeva zalaže se za ukidanje makedonskog identiteta i promjenu imena. Sva ostala delegacija, uključujući i našeg ambasadora u Vašingtonu Vaska Naumovskog bili su prisutni i aplaudirali su na govor Ivanov. To je bio govor koji svaki Makedonac podržava, istakao je Nedelkovski.

IN4S
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here