Недићи туже Дачића, Вулина и Омеровића!

Поделите:

Предлагачи рехабилитације ратног премијера Србије незадовољни притисцима на суд
ПРЕДЛАГАЧИ рехабилитације Милана Недића, председник владе Србије током Другог светског рата, односно његова породица, Српски либерални савет и Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, спремају се да туже министре Ивицу Дачића и Александра Вулина, као и председника скупштинског одбора за људска и мањинска права Меху Омеровића. На душу им стављају да непримереним изјавама константно врше притисак на суд.

– Сматрамо да су изјаве људи из владајуће гарнитуре, Дачића, Вулина и Омеровића, најблаже речено некоректне и њима врше притисак на суд, због чега ћемо морати да их тужимо – каже Александар Недић, праунук колаборационистичког политичара. – Посебно је спорно Вулиново изједначавање злодела усташа и кардинала Степинца са Недићем који је спасао 400.000 Срба и Словенаца.

Недићевој породици нарочито смета то што се “Вулин хвали да је збринуо око 10.000 избеглих из Сирије, Авганистана и Ирака, док је Недић за четири ратне године хранио 40 пута више људи”.

– Сви заборављају да је рехабилитација Милана Недића правна, а не политичка. За разлику од тројице поменуте господе, Јеврејска заједница се све време понаша коректно, са неким изузецима, као и кључни политичари, који би могли много више да утичу на судску одлуку само да хоће – каже Александар Недић.

КЉУЧНИ СВЕДОЦИ
УКОЛИКО би суд прихватио да Ћаловић и Јовановић сведоче и узео та сведочења као веродостојна, могао би да настане преокрет у поступку Недићеве рехабилитације. Наиме, по Закону о рехабилитацији, уколико је председник Владе националног спаса убијен без суђења, могао би да буде аутоматски рехабилитован.

Најава тужбе политичаре с левице није много забринула, па је шеф српске дипломатије Ивица Дачић кратко прокоментарисао:

– Једва чекам!

Александар Вулин је додао:

– Нека стану у ред са усташама које ме туже. Тако су се понашали и у Другом светском рату, зашто би нешто мењали?!

Мехо Омреовић каже да би га тужба обрадовала:

– Доказаћу на суду оно што је историјаска чињеница – срамна улога Недића у Другом светском рату. Нека позову и остале породице сарадника окупатора са којима су заједно њихови преци служили Хителру. Грехота је да их сад раздвајамо.

Омеровић очекује да по истој логици могу да га туже и фамилије усташа које су скончале у Блајбургу:

– Са њима су заједно пред партизанима бежали и многи из Недићеве и Љотићеве војске. Доказали су да су били на истој пораженој, фашистичкој, злочиначкој страни од почетка до краја Другог светског рата.

Рочиште у поступку рехабилитације Милана Недића, заказано за 5. јун, померено је за 3. јул. Пред Вишим судом у Београду требало би да се појаве Витомир Ћаловић и Миломир Јовановић, који ће потврдити да је Недић убијен у затвору Озне, 6. фебруара 1946, односно да није сам скочио са прозора, како гласи званична верзија.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here