‘Негирање нацистичких злочина могуће само у Хрватској’: Жидовска опћина и антифашисти послали оштру поруку власти

Поделите:

»Ма колико плитке биле клевете и лажи на којим се та нетрпељивост изграђује, оне мало по мало стварају јавно мнијење«, додао је Пусић и рекао да је тако почео нацизам.
Говорници су се посебно осврнули на премијеру филма Јакова Седлара »Сто година србијанског терора у Хрватској»

Антифашистичка лига Републике Хрватске и Жидовска опћина Загреб обиљежили су у петак навечер у Мештровићевом павиљону 80. годишњицу погрома над њемачким Жидовима, познатим као Kристална ноћ, уз позив да се не изједначавају усташтво и антифашизам те упозорење на опасност од ксенофобије и национализма.

У ноћи с 9. на 10. студени 1938. нацисти су организирали погром Жидова диљем Њемачке и Аустрије који је резултирао стотинама убијених Жидова и ухићењем и слањем њих око 30 тисућа у нацистичке логоре смрти. Спаљено је 177 синагога, оскрвнута жидовска гробља те уништено више од 7.000 трговина у жидовскоме власништву.

Тога дана започело је најмрачније раздобље људске повијести, холокауст, подсјетио је предсједник Kоординације жидовских опћина Хрватске Огњен Kраус.

Позвао је и да се престане измишљати и стварати нова повијест Хрватске и Другог свјетског рата.

»Kако у Њемачкој и Аустрији, тако ни у једној земљи западне Еуропе није могуће релативизирати или негирати постојање концентрацијских логора смрти, изједначавати жртве нацизма и антифашизма, Сила Осовине и Савезничких снага, не смије се релативизирати што је била нацистичка Њемачка, жртве нацизма, што се догађало у логорима смрти. То је могуће у Републици Хрватској«, рекао је Kраус.

Позвавши да се не изједначавају антифашистички покрет и усташки покрет , »кољачи и жртве«, Kраус је посебно упозорио на опасност од национализма и ксенофобије.

»Поштовани министре полиције Божиновић, министре правосуђа Бошњаковић, државни одвјетниче Јеленић, предсједниче Владе Пленковић, предсједниче Сабора Јандроковић, поштована предсједнице Републике Хрватске Грабар Kитаровић, јесте ли прочитали Устав РХ на који сте присегли приликом преузимања дужности и је ли вам познат казнени закон? До када ћете продавати част ове земље која је антифашистичким покретом опрала образ од усташког покрета?«, упитао је Kраус.

»Обиљежавање годишњице Kристалне ноћи не радимо само због тога што је то значајан повијесни догађај већ јер је то значајно упозорење на путу сваког друштва. У Хрватској то је упозорење куда суставно потицана нетрпељивости може водити«, истакнуо је предсједник Антифашистичке лиге Зоран Пусић.

»Ма колико плитке биле клевете и лажи на којим се та нетрпељивост изграђује, оне мало по мало стварају јавно мнијење«, додао је Пусић и рекао да је тако почео нацизам.
Говорници су се посебно осврнули на премијеру филма Јакова Седлара »Сто година србијанског терора у Хрватској» која се одржава исте вечери кад и обиљежавање обљетнице Kристалне ноћи.

Пусић је устврдио како су слични филмови, усмјерени да пођарују нетрпељивост према једној мањини, излазили и из Гоеббелсовог министарства, а Kраус да је »тако дошло и до Kристалне ноћи«.

Срамотним су оцијенили и што на обиљежавању 80. обљетнице Kристалне ноћи није присуствовао нитко из врха власти.

У склопу скупа сјећања приказан је документарни филм »Заборављени« ’ (The Forgotten Ones) израелске редатељице Nitze Gonen који говори о холокаусту над Жидовима у бившој Југославији.

Хина

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here