Нељудски чин Приштине: Србима отимају љекове из апотеке

Поделите:

Косовско* министарство здравља у сарадњи са царином и полицијом Косова*, извршило је данас упад у апотеку у Сјеверној Митровици, како би заплијенили љекове који нису регистровани у здравственом систему Косова и Метохије.

Власник апотеке у коју је извршен упад, Благоје Савић рекао је да је разлог за данашњу акцију политичке природе.

Регистрован сам и плаћам порез. Они траже да цјелокупни љекови и роба буде са Косова, а то је немогуће. Наши здравствени радници и доктори преписују друге љекове и није исти систем здравства Косова и Србије. Прво треба да доктори пређу на њихов систем здравства, па тек онда апотеке“, рекао је Савић.

Власник једне од апотека Војкан Лакетић рекао је да је акција организована како би се извршила провјера да ли су љекови који се продају у српским апотекама регистровани у косовском здравственом систему.

„Проблем је што наши љекари раде по српском систему, а то значи да љекари преписују љекове који су регистровани у српском систему. Ако узмете једну просјечну апотеку у Сјеверној Митровици, више од 80 одсто љекова није регистровано у систему КиМ, а они су сад дошли да заплене те љекове. И то усред ове пандемије. При томе они сами нису носили заштитну опрему, а ушло је њих петнаесторо унутра“, испричао је Лакетић.

Према његовим ријечима, за ту ситуацију крива је искључиво Приштина која се прије пет година споразумима у Бриселу обавезала да ће регистровати све наше производе, а од тог обећања није било ништа.

Како је рекао, велику подршку су добили и од грађана Сјеверне Митровице, али је питање шта ће бити сјутра, пише портал Косово онлајн, преноси Танјуг.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here