Нелогичности у извештају које су занимале ЦИА о Југославији: “Постоји сумња у аутентичност телеграма Драже Михаиловића краљу Петру”

Поделите:

Kао и претходних дана, доносимо вам одломке из истраживачког текста Недељника о томе шта се налази у тајним документима ЦИА о Југославији. ЦИА је отворила највећи део своје архиве и за то је посебно значајан јануар 2017. Тада је, после више тужби и судских одлука, почело јавно објављивање највеће колекције докумената те агенције. Ваља нагласити да нису објављени сви документи из последњих 25 година, већ само они са којих је скинута ознака тајности. Истраживао Душан Телесковић

Американци су, заправо, били ти који су посумњали у извештаје Британаца. Први траг лажних вести се односи на телеграме које је Дража Михаиловић слао краљу Петру у Лондон, а које је краљ предао америчком обавештајцу Улијусу Амосу, шефу ОСС-а за Блиски исток. Амос је о томе обавестио директора ОСС-а Вилијама Донована 26. фебруара 1943. То писмо, као и разговори Амоса са краљем Петром, може се пронаћи на 95. страни документа под шифром „ЦИА-РДП13X00001Р000100030013-7“.

„Постоји сумња у аутентичност телеграма Михаиловића краљу Петру које ми је он предао. Верујем да је неколико порука упућених од стране Михаиловићевог генералштаба Британцима фабриковано и да генерал није свестан тога“, написао је Амос Доновану.

Недуго затим су Американци приметили и на терену чудно понашање Британаца. У једном од сада доступних извештаја пише да су Британци спречавали Американце да ступе у контакт са четницима, али су и лагали о стању на терену:

„По мишљењу многих искусних посматрача, мешање СОЕ и њихово дезинформисање других британских одељења је у великој мери одговорно за тренутну хаотичну ситуацију у Југославији… Додатну сумњу буди неколико покушаја делова СОЕ да спрече ОСС директан и независан обавештајни контакт са Михаиловићем. Они су блокирали сваки амерички покушај о директном извештавању о стању у Михаиловићевим областима…“, наводи се у једном од докумената.

Американци су због тога послали своју обавештајну мисију како би утврдили ову, али и друге нелогичности које су их занимале у Југославији. У једном од докумената се открива како је у ствари дошло до тога да амерички обавештајац стигне у мисију код Драже Михаиловића, упркос свим тешкоћама. Испоставља се да га је послао директно тадашњи шеф америчких обавештајаца.

“Старији официр, акредитован у Михаиловићевом генералштабу, стигао је сигурно у ноћи 24. септембра 1943, носећи поруку од генерала Донована (у то време директор ОСС-а са седиштем у Вашингтону), генерала сер Маитланд-Вилсона (главнокомандујући британске команде за Блиски исток) и (југословенског) краља Петра Другог. Знатан део опреме је изгубљен при слетању, јер се разбио контејнер“, каже се у документу.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here