Нелт: Конфисковали нам имовину – руше објекат у Савамали

Поделите:

Компанија НЕЛТ из Београда саопштила је да је у току рушење објеката у њеном власништву у Савамали, за које каже да су конфисковани “с обзиром да је приватна имовина одузета без накнаде, у име и за рачун другог правног лица под формом јавног интереса”.

“Обавештавамо јавност да је у петак 9.06.2017 у 12 часова, извршена конфискација 1.800 м2 складишног простора у улици Травничка број 3, у Београду, власништво компаније НЕЛТ Цо из Београда. Рушење објекта је у току. Поступак одузимања наше имовине, иако формално правно спроведен као поступак експропријације, фактички је поступак конфискације, с обзиром да је приватна имовина одузета без накнаде, у име и за рачун другог правног лица под формом јавног интереса”, наводи се у саопштењу.
Из “Нелта” подсећају да је Закон о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта “Београд на води” – Леџ специалис, донет у време када је Република Србија, као корисник експропријације, била једини оснивач и власник предузећа Београд на води д.о.о. са 100% државним капиталом.

“Решење о експропријацији наше имовине донето је након 21.8.2015 године, у време када Република Србија као оснивач није била власник 100%, нити већински власник предузећа за реализацију пројекта “Београд на води”, већ је била мањински власник са 32% удела. Од тог датума ради се искључиво о приватном интересу фирме БЊЦИ из Уједињених Арапских Емирата, као већинском власнику предузећа Београд на води д.о.о”, стоји у саопштењу.

Компанија подсећа да послује двадесет пет година у Србији и да запошљава 1.700 људи. Овим чином је, како су саопштили из Нелта, спроведена фактичка конфискација њихове имовине. “Што указује да живимо у временима за која смо мислли да су далеко иза нас, и да приватна својина није темељ нашег правног поретка и државног уређења”, додају у саопштењу јавности.
СНС: Све по закону
Градски одбор Српске напредне странке Београд саопштио је да је експропријација земљишта за пројекат “Београд на води” спроведена у потпуности у складу са законом и да је правоснажно окончана, а да компанији “Нелт” новац не може да буде исплаћен до завршетка судских спорова у којима доказује власништво над објектима који су били на том простору.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here