Нема потребе за ванредним изборима у Македонији

Поделите:

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је да не види потребу за одржавањем превремених парламентарних избора у Македонији, али да би требало искористити могућност да се обезбеди двотрећинска већина у Собрању за спровођење договора са Грчком.

Хан је у изјави за аустријски лист Kурир рекао да је ова порука већ предата македонском премијеру Зорану Заеву, пренела је ТВ Телма.

“Нови избори ће бити само скретање с пута за почетак преговора о придруживању ЕУ, који се планира за наредну годину”, рекао је Хан.

Што се тиче референдума, Хан истиче да се не може рећи да је био неуспешан.

“Необичајено је да се на референдуму добије подршка од 94 одсто, а да излазност буде само 36,8 гласача, али је очигледно је да је опозиција успешно организовала бојкот”, истакао је Хан.

Он сматра да се може обезбедити двотрећинска већина у парламенту.

“Потребно је осам или девет гласова опозиције и то се мора постићи. Kажу да желе чланство у ЕУ и НАТО, укључујући и опозицију, онда морају платити цену те одлуке. То одлучивање је у интересу земље, а не странака и политичара. А у том случају, како осигурати гласове? Верујем комбинацијом балканског и рационалног приступа”, рекао је Хан.

 

ФоНет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here