НЕМА ВИШЕ ПСИХОЛОШKИЊА, СЕKРЕТАРKА, БОРKИЊА! САНУ донео одлуку која је разбеснела феминисткиње

Поделите:

Нацрт је разматран на седници од 24. фебруара 2011. године и усвојен као одлука бр.60. Претходно је овај текст разматрало и усвојило Научно веће Института за српски језик САНУ

Одбор за стандардизацију српског језика Института за српски језик Српске академије наука и уметности је објавио дуго очекивану Одлуку којом се, са аспекта највишег лингвистичког ауторитета за српски језик, ставља тачка на све даље тврдње о исправности „родно диференцираног језика“ .

Одбор за стандардизацију српског језика је до сада расправљао и званично реаговао на питања која су се односила на називе занимања женских особа – одлука бр. 57: Kако именовати занимања и титуле женских особа (Списи Одбора за стандардизацију, X, 2008, с. 98–104).

О томе постоје појединачни прилози српских лингвиста (Kовачевић, Kлајн, Бугарски, С. Савић и други).

Овом приликом истиче се потреба за прецизнијом препоруком и ставовима како би се избегла банализација језичке теорије – да се због присуства или одсуства неке граматичке категорије може закључити о присуству или одсуству неке равноправности или дискриминације у језику.

Такође, став да је само родно диференциран језик – језик родне равноправности подразумева да језици који не познају граматичку категорију рода нису или не могу бити језици родне равноправности.

Тиме се, према одлуци имплицитно, дискриминишу говорници оних језика који не поседују одговарајуће граматичке категорије, попут енглеског језика. А управо је на англосаксонском говорном подручју питање родне равноправности у језику решено на сасвим другачији начин – потпуном неутрализацијом обележја рода у ретким случјаевима где се оно јавља: на пример, уместо цхаирман препоручује се коришћење цхаирперсон, а уместо полицеман – полице оффицер.

Ово како је наведено имплицира постојање друкчијег става у оквиру теорије родне равноправности, потпуно супротног оном који се шири у нашој јавности, а то је став да се родна равноправност заправо обезбеђује употребом родно неутралних облика, док инсистирање на обележавању пола у контексту у коме је тај податак ирелевантан може указивати на дискриминацију.

 

Kоришћење паралелних форми или навођење форме у мушком роду са ознаком за наставак у женском роду непотребно оптерећује реченицу, уз сасвим изгледну могућност њеног довођења до апсурда (Сви присутни/присутне на овој прослави били/биле су недвосмислено разочарани/разочаране итд.), те их због тога не треба користити.

Нацрт текста одлуке сачинила је Софија Милорадовић, члан Одбора за стандардизацију српског језика. Нацрт је разматран на седници од 24. фебруара 2011. године и усвојен као одлука бр.60. Претходно је овај текст разматрало и усвојило Научно веће Института за српски језик САНУ.

Еспресо

Поделите:

1 коментар

  1. МНОГО ЈЕ ВАЖНИЈЕ И КОРИСНИЈЕ ДА ОДБОР РЕШИ ПИТАЊЕ ПИСМА У ПРАВОПИСУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА, А НЕ ДА СЕ БАВИ НЕВАЖНИМ ТРИЦАМА И КУЧИНАМА!

    Много је корисније да се Одбор за стандардизацију српског језика посвети решењу питања писма у правопису српског језика, па да се ослободимо ове окупације у српском језику туђим, латиничким писмом,а не да се прегањају око тога може ли нека реч д има облик за женски род. Овако (задржавањем туђег, хрватског писма у писању језика Срба, Срби губе свој хиљадугодишњи национални, културни, ћирилички идентитет, чиме се Срби излажу асимилацији и затирању. А то да ли може или не може да се каже “психолошкиња” потпуно је неважна ствар за српски нар4од и будућност његовог језика и писма. Одбор за стандардизацију српског језика треба да врати сувереност српском писму у правопису, коју су му одузели Правописом српскога језика Матице српске (издања од 1993. године до данас. Српски језик не сме да остане у улози “српскохрватског језика”, па да има алтернативна писма. Српски језик, као сваки други језик, мора да има једно своје писмо, а не да се допушта да се само Срби стално черече на два писма и да се тако шизофрениче, сасвим непотребно и, више од тога, штетно по српски народ и његов мозак.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here