Немачка: Да ли земље Балкана заслужују пријем у ЕУ

Поделите:

Клуб посланика Алтернативе за Њемачку, иначе највеће опозиционе партије у Бундестагу, захтијева одржавање референдума о чланству земаља Западног Балкана у ЕУ.

Њихов представник у Бундестагу, Зигберт Дрезе, апострофирао је став ће учлањење држава Западног Балкана у ЕУ донијети промјене “у правцу балканзације ЕУ, што ми уопште не желимо, а да претходно не питамо немачког суверена – наш народ- о томе да ли је са тиме сагласан.“

Стога ће АфД организовати народни њемачки референдум о том питању.

“Јункеров датум 2025. је тотално илузоран и контрапродуктиван“, истичу у позиционом папиру који је АфД објавио у Берлину, преноси Б92.

Европска комисија је објавила да је приступање појединих држава ЕУ до 2025 могуће ако се успијер у неопходним реформама. И Ангела Меркел се потом позиционирала против било каквог временског плана.

Такође и посланик АфД у Бундестагу Харалд Вајел сматра да би једна врста Западнобалканске Уније “ван било каквог великог рјешења у оквиру ЕУ“ била једна од могућих опција. То би био “план Б или Ц, а по свему судећи можда чак и најизгледнији и најбољи план А“.

ИН4С
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here