Немачка има план за Балкан, ево који је циљ

Поделите:

Београд — Немачка је, како сазнају “Вечерње новости”, припремила посебан програм за Западни Балкан, који би био компензација за дуго чекање на улазак у Европску унију.
Позивајући се на дипломатске изворе, “Новости” наводе да је Берлин спремио “мини Маршалов план” за Балкан који би у наредних неколико година требало да подигне економије региона и тај предлог ће се ускоро наћи на столу Европског савета у Бриселу, који би требало да га одобри и одреди посебан фонд за балканске државе.

Поменути план назван је “Берлин плус”, а новац за његову реализацију требало би да између осталих, обезбеде Европска економска зона (ЕЕА) коју чине све земље чланице ЕУ, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, као и Европска асоцијација за слободну трговину (ЕФТА), којој уз наведене државе, припада и Швајцарска.

Суме још нису познате, јер би тек требало да се организују донаторске акције, али би, због обима пројеката, свакако требало да буду значајне. Идеја је да се од нашег региона у кратком року од неколико година створи атрактиван економски простор.

Фондови би, између осталог, могли да се користе и за оснивање нових фирми.

Како пишу “Новости” један од циљева је и да се западни Балкан премрежи инфраструктурним везама као што су аутопутеви који би спојили Србију са Босном и Херцеговином или Београд с Тираном, преко Приштине.

Европска унија би на овај начин добила обучене раднике и технолошки припремљен регион, а циљ је и да се повећањем стандарда западни Балкан више приближи европским партнерима,.

Намера је да се тако “прескочи” неизвестан период од следећхих неколико година у коме ЕУ, притиснута многобројним кризама, не намерава да се даље шири.
Јак разлог за активирање “Берлина плус” је и смањење тензија у региону.

За Немачку западни Балкан има велики безбедносни значај, наводи се у тексту. Прилика да се нешто конкретније уради по питању “Берлина плус” биће већ средином следећег месеца, када се у Трсту одржава редовни годишњи самит о западном Балкану, пишу “Новости.”

Танјуг, Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here