НЕМАЧКА КЊИЖЕВНИЦА У СРЕД БЕОГРАДА: Србија је сама себи нанела зло, а грађани Србије морају да живе са истином да су сами себи нанели патњу

Поделите:

Нобеловка и немачка књижевница Херта Милер сматра да грађани Србије морају да живе са истином да су сами себи нанели патњу. „На Косову и у Босни се догодило много зла уз присуство национализма и у свему томе је учествовала Српска православна црква“, оцењује Милерова.

Немачка књижевница Херта Милер, на трибини у Југословенском драмском позоришту под називом „Логика 29. фебруара“, о експлозији национализма на простору бивше Југославије разговарала је са нашим књижевником и преводиоцем Иваном Ивањијем и немачким писцем Михаелом Мартенсом и истакла да је Србија сама себи нанела зло и да њени грађани морају да живе са истином да су сами себи нанели патњу.

Мартенс је подсетио Милерoву на њене јавно изречене ставове да је насиље потпуно легитимно решење у политичким конфликтима.

Она му је одговорила да се причом може упропастити онолико, колико се може учинити добро.

„Из приче и разговора настају такође конфликти. Нисам пацифисткиња и верујем да се неке ситуације могу решити само одређеним захватима. Када постоји рат, тада мора да се изврши захват како би једна страна изгубила све и била поражена од друге стране. Када је већ тако верујем да је војна интервенција људска и морална позиција. То можемо да видимо увек изнова на различитим примерима. Ако будемо добри и пијемо чај једни са другима све ће бити у реду. Многи ратови су показали да није било баш тако“, казала је Милерова.

Она је нагласила да људи који су нападнути морају да имају подршку са стране, уколико сами не успевају да се одбране од јаче силе.

Мартенс је изнова подсетио Милерову да постоје њени текстови који се баве темама које су у Београду још актуелне.

„Када је бомбардован последњи пут неки град у 20. веку, Београд у Србији, ви сте у једном есеју написали да не разумете арогантни став према НАТО-у и да Милошевић мора бити заустављен за сва времена“, навео је немачки писац.

„Ко у девет година води четири рата и ко тако прагматично гради гробља као градове, он се не може стићи речима. Била бих срећна да је НАТО ушао у Румунију, али се то није догодило и Румуни су се борили против Румуна да би ставили тачку на Чаушескуа“, навео је Мартенс њене речи.

Цењена списатељица је напоменула да исто мисли и данас.

„На Косову и у Босни се догодило много зла уз присуство национализма и у свему томе је учествовала Српска православна црква. Била сам изненађена да се све то дешава у Југославији која је била отворена земља и у којој су људи могли да путују. Из моје перспективе живота у Румунији, Југославија је била полу-рај. Изненадило ме да је у таквој земљи експлодирао национализам“, казала је Милер.

Она сматра да се нешто слично дешава данас у Украјни.

„У Украјини је много људи настрадало и верујем да би тим људима морало да се да оружје зато што се неке победе не могу тек тако извојевати. Питам се зашто постоји НАТО? Руси могу тотално да униште ту земљу…У Украјини практично не може нормално да се живи само зато што су хтели у Европску унију. Румунија је ушла у НАТО само зато што је била у страху од Русије. Сви су имали тај страх. Сви су страховали од КГБ-а и Москве“, тврди Милерова која је навела да су њену мајку депортовали у радни логор у СССР.

Према њеним речима, када се распао СССР, сви су очекивали да ће демократија заменити тоталитаризам.

„Није се то догодило. Путин је све изврнуо. Данас је повређен новинар који критикује Путина. Он је у животној опасности. То су ствари за које смо мислили да се неће више догађати. Ако не иде дипломатски онда мора војно да се зауставе такви типови. Тако су и Милошевића морали да сруше“, казала је Милерова.

Иван Ивањи је одговорио немачкој нобеловки да су стотине хиљада људи својим гласовима срушиле Милошевића, а не НАТО, на шта је Милер узвратила да породица Милошевић такође живи у Русији и да то говори о релацијама.

„Путин их радо прима. То је прилично преваратнска позиција. Политика Путина је експанзионистичка“, сматра нобеловка, којој је неколико гласова уз публике узвратило узвицима: „Питајте Ангелу Меркел за Путина“.

Вече са немачком књижевницом Хертом Милер под називом „Логика 29. фебруара“ уприличено је у оквиру 62. Међународног београдског сајма књига и програма „Четири земље један језик“, чији су домаћини земље немачког говорног подручја Немачка, Аустрија, Лихтенштајн и Швајцарска.

РТС
Поделите:

12 Коментари

 1. Jeste da nije dobila nobelovu nagradu za mir, već za književnost, ali joj to ne smeta da govori o politici, ratu, miru i opravdanosti ubijanja. Svih onih koji nisu Nemci. Pa onda mogu i ja da govorim o nečemu drugom, a ne o književnosti. Na primer da je podsetim da su Nemci, za vreme drugog svetskog rata, da ne idemo dublje u istoriju, od LJUDSKIH koža pravili mantile, rukavice i drugo. Od LJUDI koji su , po njima, bili manje vredni od “čistih” Nemaca. Dakle, može da vrati ili te kože ili Nobelovu nagradu, jer nije moralno ni normalno da zadrži oba. Ili možda misli da jeste?

  • Nije problem u ovoj hitlerovoj papucarki, nije ni tamo u nekom “JI”; rade ” ljudi” svoj posao. Problem je na drugoj strani: sve se vise zgusnjava po svim osnovama, a…
   d a v n o je isteklo vreme taktiziranja, ako ga je- taktiziranja-
   uopste bilo… Ne znam da li cemo imati vremena da se pocesemo… Daj Boze da hocemo…

 2. Чекај бре!
  КО ЈЕ ОВДЕ НАЦИСТА!?
  Ко је довео ову нациткињу као “уважену и главну гошћа Сајма књига”? Она је ТУЂА и није дошла сама, за своје паре, те закупила позориште. Довео је босански окупаторски режим на челу архи- босанцем, говном босанским од 130 кила Алесандером вон Вуцицх, аустроугарским испрдком?

  Данас су под присилом босанског вељбабе и гелиптера Вуцхига који својим воњем опогани моју Србију, присиљене српске судије на Космету да се покоре балистима, али о томе ова босанска багра која је окупирала српски “Видовдан” ћуте ко пичке. Зашто ћуте? Просто, зато што су им аустријанци и мађари додали сперме. Нису ту ни неке паре упитању, него су изроди као такви. Били, јесу, и остаће.

  Забрањено је истицати кукасти крст, зато што је нацистички.
  Из сличног разлога треба забранити истицати весло. Зато што нам је весло, јебло вас оно, донело горе зликовце него Хитлер.

  • Hm,hmm…gospodja je mozda bila,gosca ” spisateljice”,sa sendvicima,ukrasenim kukastim krsticima,zbog cega je bila “‘zrtva komunizma”,Isidore Bijelice…! Nobelovka bi trebala da pise, kako je,unistena”‘demokratska istocna nemacka”, nije obnovljena,industrija srozana,ispod,ocekivanog,obecanog im nivoa. Djole, turi,to veslo u dupe,i pevaj ” cetri konja debela,jasu preko morave”…a ne preko Begeja. A, Vucic,je izabran odjednogveceg dela naroda,posle ” osvezenja,sa Dobricom CosicemVojislavomKostunicom, veslacem dzunki Tomislavom Nikolicem.Sto se tice, gorih zlikovaca od Hitlera,prier doduse nije adekvatanne radi se veslacu preko Drine,ali pouka tebistabtrebacda uradis,a ne da ” huskascdruge,da urade zabtebe”. Sedeosam u basti kafane,sa pukovnikom JNA,predavacem u vojnoj akademiji,prvo borcem i njegovim sinom,svrsenim srednjoskolcem pred upisom na fakutet,buzicani poreklom. Sin je nesto kritikova ” drzavu “,otac,pijucka vinjak i slusa,na kraju sin pita oca sto cuti..otac,otpi mali gutljaj,pa kaze..” sta da kazem…meni kad nije valjalo,uzeo sam pusku i otisao u sumu da mi bude bolje”..Prema tome,Djole,ne huskaj,ne pcuj druge, ragbi loptu pod misku,pa u sumui ostvari svoje snove i resi se patnje.

   • Ви сте гори од Итлера, и то је то.
    Сад, ти тврдиш да имаш канцеларију. ОК. Реци само на ком је одељењу и којим данима у ком времену су дозволите посете па да ти донесем, нако љуцки, нераџе.

    • Hm,hmm…Marisave Petrovicu,
     moz da bidne,al ne mora da znaci,da potices iz ” okruga” ,sa ne vise od 390.000,stanovnika,a pises ” moja Srbija”.. a,u ” vasoj kancelariji”, koju ste preselili,negde na putu,nekoj krivini kod Zidanog mosta kad zasednete,da popijete ” sumadijski tey”, kad caskate uz njega,kazete ” nasa Serbije….”
     Cini se,da je ne mali broj ” iz vaseg okruga,dela vase serbije”, glasalo za ” bosanskog veljbabu”, koga ne varim,i ne glasam.Znaci ” vi ” ste ga uvalili svim gradjanima Serbije..ti bi,cini se,presao na ” zelene karamele” , iz pogona, Milan Blagojevic Lucani, a za to trebaju,malo jaca ” da mu “.!!!

 3. Na čijom li je ova “nobelovka” platnom spisku? Danas se nobelova nagrada dodeljuje najgorima,a ne najboljima. Zamisli došla u Bg da napadne nas našu Pravoslavnu Crkvu,nas Srbe i braću nam Ruse u isto vreme. Ko ovo sve dozvoljava??

 4. Ova (uslovno rečeno) “gospođa” i ?!!!”nobelovka” veoma voli kada postoji jača sila od sile koju ona ne simpatiše, ali nju uopšte ne zanima ni pravda niti koreni zla, nego sama sila kao takva i da je čista, da je “estetska”, da se mnogo ne prljaju ruke, da se ne umaže mnogo, a to znači da čim superiornija, to je impresionira! Očigledno da je impresionarana nemačkim Vermahtom i njenim rešavanjem problema!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here