Немачка левица одбила осудити “анексију” Крима и тражи распуштање НАТО пакта

Поделите:

“Enfant terrible” немачке политике Sahra Wagenknecht и левичарска странка Дие Линке су у свом новом програму за предстојеће изборе за Бундестаг одбили прихватити “антируске точке” еуропске политике и не желе осудити такозвану “анексије Крима”, преноси Билд. Уместо тога, Дие Линке тражи “распуштање НАТО-а”, који је, по њиховом мишљењу, пријетња миру у Европи, те стварање новог сустава колективне сигурности у којем ће суђеловати и Русија.

На конгресу одржаном у Ханноверу је немачка левичарска странка Дие Линке усвојила програм за изборе за Бундестаг.

“Све предлоге који критизирају Русију су делегати одбацили. Одбили су да се у програм уврстити да је анексија Крима кршење међународног права, а рат на истоку Украјине уопће није нашао своје мјесто у програму, јер ни то није подржано од већине делегата конгреса странке”, преноси њемачки лист.

Осим тога, Дие Линке у свом програму тражи распуштање НАТО пакта и стварање колективног сигурносног сустава који укључује Русију. Програм с којим ће се представити бирачима на предстојећим изборима критизирао политику санкција Еуропске уније против Москве, као и гомилање НАТО наоружања на његовим источним границама.

“Пребацивање војника у ЕУ и НАТО савеза на границу с Русијом може угрозити свијет”, наводи се у програму.

Такођер се изричито тражи “повлачење свих немачких војника из војних сукоба у иноземству и да се окончају редовити страни војни походи”.

Унаточ опасности од међународног тероризма, Дие Линке жели “ограничити све тајне службе и укинути ограничења за избјеглице”.

С друге стране, челник странке Зелених, Цем Öздемир, рекао је да одбија осудити “анексију Крима”, те да се мора прекинути “промицање искривљене слике на Москву”.

“Јасна осуда кршења људских права у Русији и Кини такођер нису укључени у програм њемачке љевице”, сажима Билд.

Подсјетимо да тренутни сазив Бундестага у одласку, који је изабран 2013. године, укупно има 631 заступника. Њих 311 су чланови двије удружене демокршћанске странке (ЦДУ/ЦСУ), 193 заступника имају социјалдемократи (СПД), док Дие Линке има 64, а Зелени 63 заступника.

На прошлим изборима либерали Слободне демократске странке (ФДП) и Алтернатива за Њемачку (АфД) нису прошли изборни праг. На изборима у рујну за Бундестаг се предвиђа успон и улазак с релативно добрим резултатом Алтернативе за Немачку, вјеројатно и добар резултат странака Дие Линке и Зелених, који су у политичком смислу опоненти Алтернативе за Њемачку, али се чини да су, као што је био случај у Француској, по питању вањске политике у многочему блиски.

Njemačka ljevica odbila osuditi “aneksiju” Krima i traži raspuštanje NATO pakta


https://www.logicno.com/

Поделите:

1 коментар

  1. Слажем се за избеглице, али “мигранте” треба другачије решавати
    – створити им услове за достојанствен живот у домовини, и
    – спречити радикализацију мањина у Европи.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here