Немачка не да своје фирме Kинезима

Поделите:

Kина је изразила забринутост након што је Њемачка постала прва земља Европске уније (ЕУ) која је пооштрила прописе о аквизицијама.

Овај потез је услиједио послије низа преузимања која су спровела кинеска предузећа чиме су стекла приступ западним технологијама и експертизи. Нови прописи ће омогућити њемачкој влади да блокира преузимање ако постоји ризик да нека кључна технологија пређе у “стране руке”, преноси Реутерс.

Та регулатива ће ускоро ступити на снагу без усвајања у парламенту, да би се заштитила кључна инфраструктура, укључујући електроенергетске мреже и болнице. Потез Њемачке рефлектује притисак присутан широм Европе да се ограниче преузимања вриједне европске имовине од стране кинеских државних групација, додаје британска агенција.

– Забринути смо због потеза Њемачке и Европе – изјавио је портпарол кинеског Министарства вањских послова Генг Шуанг.

– Kинеске трговинске и пословне везе са Њемачком и ЕУ донијеле су стварне користи народима и компанијама са обје стране, и унаприједиле економски раст – додао је он.

Kина се нада да ће Њемачка и ЕУ избјећи протекционистичке тенденције и да неће послати “збуњујућу, негативну” поруку остатку свијета, нагласио је Генг.

Kинеска компанија Мидеа је прошле године купила њемачког произвођача робота Kуку, што је изазвало забринутост да Kина стиче превелик приступ кључним технологијама, док сопствене компаније штити од страних преузимања.

Kуповина групе Сингента, швицарског произвођача пестицида и сјемена, коју је обавила кинеска државна компанија ЦхемЦхина за 43 милијарде долара, што је до сада највећа кинеска аквизиција у иностранству, повећала је притисак у Европи за зауздавање страних преузимања у стратешки важним секторима, преео је Тањуг.

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here