Nemačka ne da svoje firme Kinezima

Podelite:

Kina je izrazila zabrinutost nakon što je Njemačka postala prva zemlja Evropske unije (EU) koja je pooštrila propise o akvizicijama.

Ovaj potez je uslijedio poslije niza preuzimanja koja su sprovela kineska preduzeća čime su stekla pristup zapadnim tehnologijama i ekspertizi. Novi propisi će omogućiti njemačkoj vladi da blokira preuzimanje ako postoji rizik da neka ključna tehnologija pređe u “strane ruke”, prenosi Reuters.

Ta regulativa će uskoro stupiti na snagu bez usvajanja u parlamentu, da bi se zaštitila ključna infrastruktura, uključujući elektroenergetske mreže i bolnice. Potez Njemačke reflektuje pritisak prisutan širom Evrope da se ograniče preuzimanja vrijedne evropske imovine od strane kineskih državnih grupacija, dodaje britanska agencija.

– Zabrinuti smo zbog poteza Njemačke i Evrope – izjavio je portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang.

– Kineske trgovinske i poslovne veze sa Njemačkom i EU donijele su stvarne koristi narodima i kompanijama sa obje strane, i unaprijedile ekonomski rast – dodao je on.

Kina se nada da će Njemačka i EU izbjeći protekcionističke tendencije i da neće poslati “zbunjujuću, negativnu” poruku ostatku svijeta, naglasio je Geng.

Kineska kompanija Midea je prošle godine kupila njemačkog proizvođača robota Kuku, što je izazvalo zabrinutost da Kina stiče prevelik pristup ključnim tehnologijama, dok sopstvene kompanije štiti od stranih preuzimanja.

Kupovina grupe Singenta, švicarskog proizvođača pesticida i sjemena, koju je obavila kineska državna kompanija ChemChina za 43 milijarde dolara, što je do sada najveća kineska akvizicija u inostranstvu, povećala je pritisak u Evropi za zauzdavanje stranih preuzimanja u strateški važnim sektorima, preeo je Tanjug.

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here