Немачка објавила план за Балкан – „БЕРЛИН ПЛУС“

Поделите:

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел објавио је нови план за Западни Балкан – агенду „Берлин плус“ као додатни подстицај Берлинском процесу са циљем да се од региона направи атрактиван економски простор а локалном становништву донесе видљиви бољитак.

Габријел је агенду „Берлин плус“ која предвиђа додатне напоре али и финансијска средства како би се убрзало напредовање региона ка ЕУ представио јуче у Берлину на конференцији са колегама са Западног Балкана Инситута Аспен.

Директор пројекта за Балкан при Европском институту у Ници Тобијас Флесенкемпер који је учествовао на конференцији у Берлину, оценио је за Еурактив Србија да су такве иницијативе добродошле, али се поставља питање колико тога може да се промени у кратком року.

– Иако је ‘Берлин плус’ добар, садашњи тренутак више захтева ‘Берлин на квадрат’“ како би резултати били бржи и већи. У лето 2014. владе су предвиделе ‘четири године до реалног напретка’ а те четири године истичу за 15 месеци – навео је ;Флесенкемпер.

Конференција у Берлину, према његовим речима, одржана је у светлу дешавања у земљама Западног Балкана која су оцењена као претња за стабилност у региону.Планом „Берлин плус“ предлаже се поред другог оснивање фонда за инфраструктуру и технологију за који би чланице ЕУ, Европске аспоцијације за слободну трговину (ЕФТА) и Европског економског простора (ЕЕА) могле да буду донори.

Предвиђено је и да немачка оруђа за сарадњу и развој буду боље усмеравана на потребе региона, укључујући успостављање посебних фондова за „старт-апове“, стручно оспособљавање и развој ИТ инфраструктуре.

Предлог додатног фонда

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел заложио се за успостављање додатног фонда за инфраструктурне пројекте на Западном Балкану истичући да Брисел треба више да се ангажује и инвестира у том региону.

– Морамо сада да убрзамо велике инфраструктурне пројекте који су од економског значаја. Пројекте који имају и специјалан симболични значај као што су аутопту између Србије, Косова и Албаније. Да би се то финансирало, предлажемо да успоставимо додатни фонд за инфраструктурне пројекте – рекао је Габријел у излагању на Осмој конференцији министара спољних послова југоисточне Европе Аспен Института о економском и политичком развоју региона.

Такође, указао је на значај јачања регионалне сарадње и изразио задовољство позитивном динамиком коју је створио Берлински процес додавши да га треба интензивирати.

Он је рекао да подржава и економску интеграцију Западног Балкана, која би била заснована на евроспким стандардима и тиме олакшала интеграцију у ЕУ.

Као донатори фонда, како је навео, свој допринос би могли да дају земље чланице ЕУ, Европске аспоцијације за слободну трговину (ЕФТА) и Европског економског простора, објављено је на сајту немачког министарства спољних послова.

Он је, такође, рекао да би ИТ самит у региону био одлична прилика за промовисање идеје ефикасне ИТ инфраструктуре како би земље Балкана успоставиле исте стандарде.

– Уверен сам да би требало више учинити да би регион постао атрактивнији за стране инвестиције – рекао је Габријел и додао да је познато да инвеститори неће улагати ако не постоји озбиљна владавина права.

Земље са добро обученим радницима атрактивне су за инвестирање, а дуално образовање је кључно за успех.

– Зашто не успоставимо фонд за земље региона да се финансирају пројекти у области дуалног образовања за које земље онда могу да се пријаве? То би створило позитивну конкуренцију и осигурало да се средства користе тамо где су стварно потребна – рекао је Габријел.

Он је додао да је свестан да све те ствари коштају, али је указао да „ако не учнимо новац доступним данас како би се Западни Балкан држао на правом путу у овој кључној фази, последице ће бити много скупље за све нас“.

Европској унији, како је нагласио, потребни су снажни партнери у региону.

Он је додао да Европљани треба да предузму конкретне кораке те да процес проширења ЕУ мора да добије додатну подршку.

– У противном не може се искључити могућност да Западни Балкан исклизне пред нашим очима. То не желимо. Због тога, морамо да задржимо курс – рекао је Габријел и додао да то не значи компромисе по питању услова за чланство.

Он је изразио уверење да ЕУ треба да развије нове идеје, али и да обезбеди већа финансијска средства за њихову примену како би се смањили социјални проблеми изазвани тразицијом региона.

– Штавише, у нашем инстересу би било ако бисмо омогућили земљама Западног балкана да учествује у више програма ЕУ – навео је он.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here