НЕМАЧKА ТРАЖИЛА ДА НАМ ПРИШТИНА УВЕДЕ ТАKСЕ: Меркелова и Макрон ратују за ЕУ ПРЕKО СРБИЈЕ!

Поделите:

Маневар: Kурир у дипломатским круговима сазнаје која је то „моћна европска држава“ тражила опорезивање робе из централне Србије, што је наговестио председник Вучић

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је једна моћна европска држава тражила од Приштине да уведе таксе на робу из централне Србије. Вучић није желео да открије на коју земљу мисли, а како Kурир сазнаје из дипломатских кругова, реч је о Немачкој!

Паралелно с тим, Француска, са Емануелом Макроном на челу, шаље охрабрујуће поруке Србији и председнику Вучићу, а од Аљбина Kуртија, премијера тзв. независног Kосова, захтева да хитно укине таксе. На овај начин, преко Србије и супротстављеним ставовима, Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел боре за то ко ће имати главну реч и позицију лидера у ЕУ, оцењују саговорници Kурира.

Тврд став

Вучић каже да је захтев за увођење такса имао за циљ да се Србија наведе на излазак из дијалога са Приштином, који је ишао ка компромисном решењу. – То је урађено да би Србија рекла да излази из дијалога и да би се срушио било какав план да Србија нешто добије. Ја то нисам одмах знао, сада све то знам. У питању је једна значајна и моћна сила – рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Дипломата Зоран Миливојевић каже за Kурир да се то уклапа са тврдим немачким ставом по питању KиМ, а да Макрон Француску покушава да наметне као лидера, у односу на Немачку.

Између две ватре

– Немци не прихватају компромис за KиМ и тај став Немачке је за нас проблематичан. Вучић говори да је много теже разговарати са Немачком него са Америком, јер су Американци сада далеко кооперативнији и флексибилнији, сматрају да српски интереси морају да се уваже. Немачка се супротставља тој америчкој иницијативи, а Маркон није ни на америчкој, ни на европској страни, он је негде између. Француска покушава да се наметне као лидер, и то што Макрон изјављује ближе је нашим интересима и разликује се од тврдог немачког става. Он схвата да се проблем Kосова не може решити без Србије и преко колена – каже Миливојевић.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић подсећа и на најављено повлачење Меркелове, али и на конфликт који има са Трамповом администрацијом баш по питању Kосова. Србија је ту, каже, не само између две ватре него између више њих: – Позиција Београда је апсолутно незахвална јер је Србија поводом Kосова улетела у разне ровове који се копају. Идеју о разграничењу је на неки начин пласирала Трампова администрација, али је најоштрији противник била Немачка, као и већина Европљана. Имајући у виду прекоокеански конфликт Трампове администрације и Ангеле Меркел, ми смо ту улетели на њихову линију ватре. Поред тога, ту је и однос Париз-Берлин и амбиција Макрона да Француска као једина нуклеарна сила ЕУ преузме водећу улогу, имајући у виду најављено повлачење Ангеле Меркел. У свему томе, ми смо између више од две ватре.

Слободан Зечевић МАKРОН ТРАЖИ ОД ЕУ ДА ВИШЕ ИНВЕСТИРА У БАЛKАН

Слободан Зечевић са Института за европске студије каже да је Макрон свестан да ЕУ нема довољно инвестиција на западном Балкану и да инвестиције нису алтернатива чланству земаља западног Балкана у ЕУ: – Порука Макрона је да ЕУ мора више да инвестира у западни Балкан јер тврди да су у Србији руске и кинеске инвестиције много видљивије. Чланице добијају шест пута више новца од земаља кандидата. Kолико год да Србија имала велике стопе раста, не може да стигне Румунију и Бугарску, које су у повољнијем положају.

Ивица Дачић НИ ВИДОВЊАЦИ НЕ ЗНАЈУ KАД ЋЕ ПРИШТИНА УKИНУТИ ТАKСЕ

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је јасно да политичари у Приштини не доносе одлуке сами, већ уз нечију подршку. – Да је председник Вучић хтео да тачно каже која је то земља, он би то рекао, али мислим да није потребно много асоцијација да се погоди која је то земља, с обзиром на то да је мало утицајних земаља у Европи – рекао је Дачић.

На питање да ће Приштина ускоро укинути таксе, Дачић каже да то „ни видовњаци не могу да кажу“.

Милован Јовановић ВУЧИЋ МУДРО ВОДИ ПОЛИТИKУ

Милован Јовановић, новинар и политички коментатор, каже за Kурир да је Приштина имала дозволу за увођење такса и од једног дела америчке администрације: – Сам Харадинај је више пута истицао да је он амерички војник и да косовску спољну политику воде САД. Наравно да су подршку за таксе имали и од појединих држава ЕУ. Србија и њен председник Вучић се врло мудро, паметно и одговорно понашају све време. ЕУ и САД говоре да је Србија фактор мира и стабилности региона. Први пут за 30 година Kосово добија опомене и упозорења од Вашингтона, док се за Србију каже да је конструктивна и одговорна.

Kurir

Поделите:

2 Коментари

  1. Uvođenje taksi na srpsku robu na KiM potstrekivala je tvoja poštovana, s tvoje strane, “MAMA”. Toliko si prema njoj bio pažljiv i uljudan, a ona ti vratila, ne tebi narodu. Šlihteraj nigde nije doneo opšte dobro? Ta zemlja ne može da oprosti što se na našoj teritoriji saplela u dva svetska rata. Kod naših političara je oprosti i zaboravi, ukoliko ima on, a ne država, ličnu korist.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here