„Немачка увек била ујак Хрватској – сада се бори за душу Србије“

Поделите:

Као и увек у ово доба године, односи између Србије и Хрватске су натегнути због прославе Олује.

Међутим, у Книну се прослава сели на тврђаву и ове године у том граду неће наступити Марко Перковић Томпсон.

На Книнској тврђави наћи ће се државни врх Хрватске, али и бенд Прљаво казалиште. Марко Перковић Томпсон певаће у Слуњу, и то на рачун државе

– Где је Томпсон, ту је централна прослава – наводи Саво Штрбац из документационог центра Веритас.

Министар спољних послова Србије каже да финансирање Томпсоновог наступа не погодује добросуседским односима и позива владу у Загребу да преиспита одлуку

– Најављено учешће хрватског певача Томпсона у обележавању Олује, који са собом носи јасни усташки предзнак, представља увреду и понижење за све српске жртве – истиче Дачић.

Сабо Штрбац каже да, иако Томпсон не наступа у Книну, само обележавање Олује има више манифестација него пре.

– Четвртог је седница владе у Книну, то није било никада. Друго је више ваздушних прелета, осам, хеликоптери које им је дао НАТО… – наводи Штрбац.

За Жарка Пуховског, обележавање Олује ове године ипак је спуштање лопте, јер на власти у Книну није више ХДЗ, власт у Загребу не може да поднесе заоштравања, али и јасна је подршка Немачке овог пута Србији.

– Традиционално је Немачка схваћена као ум или ујак хрватском национализму и увек на нашој страни. Била је легендарна песма пре 25 година ‘Данке Дојчланд’. То се у међувремену променило, требало је доста времена да се то схвати и променило се да је Немачка оценила да се не треба посебно бавити Хрватском која је у ЕУ, него да се мора борити за душу и тело Србије, да не би отишла на руску страну – наводи Пуховски.

Иницијатива младих за људска права Хрватске и ове године од хрватских власти тражи извињење жртвама током и после Олује и њиховим породицама.

Вести онлине

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Сваки је усташа, чим га мало загребеш.
    А није Немачка решила да спусти лопту, нити има шансе са српским душама, него су Амери узели Хрватску под своје.

    Засад знам једног јединог Хрвата који не верује усташама: он је лично гледао како минобацачи ХВО бомбардују хрватске куће да би оптужили ЈНА – то је ваљда лекција која се не заборавља?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here