НЕМАЧКИ ДОБРОВОЉЦИ РУШИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ: Викенд војници ратовали против „злих Срба“ да би стицали искуство!

Поделите:
ПОСЛАНИЦА Левице у немачком Бундестагу Жаклин Настић покушала је да расветли да ли су немачки војници, као добровољци, учествовали у рату на простору бивше Југославије 1990-тих година, а одуговлачење са одговором од стране немачке владе оценила је скандалом.

Настићева је истакла да немачка влада све чешће, на арогантан начин, одбија да да одговарајући одговор на писана питања опозиције. С тим у вези је навела да је пре две недеље објављена књига једног професора са универзитета у Потсдаму, који је близак немачкој војсци, у којој тврди да су припадници Бундесвера почетком 1990. тих путовали на ратишта у бившој Југославији.

У тој књизи се истиче да су посебно припадници гарнизона у јужној Немачкој били путовали на “продужени викенд” или “одмор” на фронт, како би тамо прикупљали ратно искуство, написала је она позивајући се на “Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг” (ФАЗ)”.

– Ако је то тачно, онда су активни немачки војници илегално служили на Балкану. Због обелодањивања овог податка упутила сам писани упит влади са питањем колико је таквих случајева познато, и да ли и колико је дисциплинско-правних мера покренуто – нагласила је Настић.

Питања такве врсте су, према њеним речима, важан контролни инструмент опозиције у Бундестагу, али само ако влада на прави начин одговори. Указала је да је влада најпре затражила продужење рока за одговро, а потом на питање није одговорила ни у новом року. На крају је влада одговорила да нема никаква сазнања о томе. Настићева сматра да су таква тактика и наводно незнање скандал.

– Опозиција не може да контролише владу, ако јој не да искрени одговор – поручила је Настић.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here