Немачки медији о тровању руског шпијуна у Британији: Објава борбе Путину!

Поделите:

Спирала недипломатског кошкања између Запада и Москве живахно се врти. А Велика Британија постигла је оно што је хтјела: од четвртка постоји заједнички сигнал Запада – објава борбе Владимиру Путину.

Фолксштиме: „Русија у афери Скрипаљ нема против себе само Велику Британију, већ и моћан западни квартет. И САД, Француска и Њемачка сматрају Путина кривим за напад на Скрипаља – то је снажан знак. Но, да ли је то поткријепљено и чињеницама или је за то крива општа хистерија? Вођству Kремља је свакако у стању свашта да учини: онај ко са „зеленим човјечуљцима” освоји Kрим или немилосрдним бомбардовањем осигурава власт Асаду, сигурно не би оклијевао да убије једног издајника у Великој Британији. Случај Литвињенко није заборављен. Но, овој повици недостаје позадина у виду доказа. За шефа НАТО Столтенберга је већ и безобзирно понашање Русије у прошлости довољан доказ кривице. Али то није довољно; пред рат у Ираку, министар спољних послова САД Kолин Пауел оптужио је диктатора Садама Хусеина да посједује оружје за масовно уништавање. А он га није имао. Пауел је касније говорио о срамотној мрљи на својој каријери.”

Бадишес тагблат: „То што Запад сада реагује дипломатским шамарањем и санкцијама, неизбјежно је, јер су Русија и пре свега предсједник Путин досад одбијали да сарађују на расвјетљавању случаја Скрипаљ, и иако ће те мјере свакако изазвати реакцију у виду неких мјера. Можда је човјек у Kремљу спреман да, када у неђељу буде поново изабран за предсједника, поново ђела мало више рафинирано”.

Ноје оснабрикер цајтунг: „Пред одржавање предсједничких избора, за Путина ствари нису могле да теку боље. Случајно или не, у Москви је стара слика западног непријатеља поново осванула у новом сјају. То јача подршку Путину иако његов реизбор у диригованој демократији ионако није угрожен. Сада може да показује мишиће, прича вицеве о наводно хистеричном Западу и да се шепури противмјерама.”

Нојес дојчланд: „Мало је тога што се не би могло приписати моћном човјеку у Москви. Можда је ракета која је оборила МХ17 из руског депоа, можда је он потпомогао Трампа у предизборној кампањи, можда су руски хакери вршљали по њемачкој владиној мрежи, можда су руске службе иза напада на свог издајничког агнета Сркипаља. Можда је све то провокација.”

Вестфелише нахрихтен: „Kако ти мени – тако ћу ја теби. Спирала недипломатског кошкања између Запада и Москве се живахно врти. Предсједник САД Доналд Трамп маршира испред свих са санкцијама Русији. А Велика Британија је постигла оно што је хтјела: од четвртка постоји заједнички сигнал Запада – објава борбе Владимиру Путину. Ни корака даље. Хладни рат се вратио. И то не јуче. Русија хоће да игра своју улогу на свјетској политичкој позорници – али само то није довољно газди у Kремљу. Он хоће да насамари и подијели Запад. То се мора зауставити. Дијалог са Москвом је једна ствар, а јасне ријечи – друга.”

Приредио Саша Бојић
Дојче веле

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here