Немачки медији: Србија је руска ГРАНИЦА БОЛА

Поделите:

Немачка штампа пише да Запад и Русија не могу да се усагласе у безбедносној политици јер Путину није стало до граница већ до сфера утицаја, а ту је и Србија.

Немачки недељник “Цајт” пише да Русија у својој сфери утицаја види и Србију и да је руска “граница бола” стотинама колометара далеко, односно на граници са Србијом за коју Русија сматра да никада не треба да уђе у НАТО.

“Зашто Запад и Русија не могу да се усагласе о заједничкој безбедносној политици? Зато што Путину није стало до граница већ до сфера утицаја“, пише аутор Михаел Туман у тексту који је објављен на порталу угледног недељника “Цајт”.

Осврћући се на недавни самит НАТО, Туман пише да су се неки посматрачи из Москве радовали “крхотинама које је амерички председник оставио у Бриселу”, али да се “злурадост измешала са разочарањем јер је и Доналд Трамп у Бриселу говорио о руској претњи”. Делује да су се Руси помирили са чињеницом да су лоши односи са Западом константа, преноси Дојче веле.

Аутор се пита зашто се Руси не потруде више око Европљана, а као пример наводи састанак високих званичника ЕУ и Русије у Санкт Петербургу крајем маја, где је постојао макар покушај разговора.

“Али покушаји углавном нису били достатни. Између осталог и зато што се у разговору после пет минута увек заглави у растињу новије историје, у проширењу НАТО, косовском рату 1999, проширењу ЕУ, рату Русије и Украјине 2014. О тим стварима се још дуго неће сложити. Али не би ни морали, да тај сукоб није фундаменталнији”, пише Туман.

Према његовом мишљењу, обе стране желе неповредивост граница и безбедност за све, али је невоља што под тиме подразумевају потпуно различите ствари.

“Kада Европљани из ЕУ говоре о сигурним границама, они мисле на то да се не може једноставно умарширати у суседну државу као што су руске трупе учиниле 2014. у Украјини. Да се не може анектирати туђа територија, као што је Русија урадила са Kримом. Kада руска влада говори о сигурним границама, она мисли да се савези држава – попут НАТО и ЕУ – не смеју ширити. Да односи моћи и утицаја не смеју да се померају. Европљани говоре о државама и границама, Руси о сферама утицаја.”

Руска “граница бола” је, пише даље “Цајт” стотинама километара западно од руске државне границе.

“Она се завршава на западној граници Белорусије и Украјине. Она се завршава на границама Србије која, према виђењу руских политичара, никада не треба да постане део НАТО или ЕУ. Забуна око граница бола и државних граница и инсистирање на сферама утицаја данас спречава приближавање ЕУ и Русије. И стога Москва не може да профитира од трзавица између Трампа и ЕУ”, закључује се у тексту.

 

 

Дојче веле

Поделите:

2 Коментари

 1. “Немачки медији: Србија је руска ГРАНИЦА БОЛА”
  Немци ово не могу да схвате, јер је то за њих чиста ирационалност.
  Руси проблем прво осете, па га онда рацинализују, за разлику од Немаца
  који то не могу да осете!
  Када их Руси буду разровали и од Немачке остану само јендеци, тек ће
  онда Немци схватити, тражећи ухлебљење у земљама које су кроз историју
  газили и уништавали.

  Драган Славнић

 2. Како то да још нико нема доказ учешћа Руске војске у Донбасу, а Немци овако комотно пишу? Јасно је да су Руси испоручили оружје и јасно је да су дозволили својим војницима и официрима да ратују, али ту нема никакве разлике спрам западног учешћа у сваком сукобу који се у свету деси, укључујући Донбас.

  Њима је кисело да причају о Косову, а о Криму морају да кажу своју.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here