НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Збогом зимском померању казаљки?

Поделите:

Готово је извесно да ће померање казаљки бити укинуто, али се не зна када.

Европска унија је своје грађане питала усред врућег лета да ли желе да задрже преласке с летњег на зимско рачунање времена и, ако не желе, које рачунање желе да задрже – оно зимско или летње.

Многи грађани Европске уније су ову идеју прихватили оберучке. Око два милиона њих се укључило у онлајн расправу на страницама Европске комисије која је започела 4. јула, а завршава данас, 16. августа. Да ли је то почетак нове ере?

Михаел Тојрер је у то убеђен. „Сигуран сам да ће пребацивање с летњег на зимско рачунање времена и обратно бити укинуто. Само још није сигурно када“, каже овај посланик немачких либерала у Бундестагу који се раније, током мандата у Европском парламенту, залагао за укидање померања казаљки.

Тојрер сања вечно лето и уверен је да укидањем два рачунања времена ЕУ може само бити на добитку. „Ова иницијатива би могла да ојача јединство унутар Уније. Некоординисане промене времена унутар ЕУ би биле штетне за заједничко тржиште, али и путовања и комуникацију. Када би свака нација за себе одлучила хоће ли остати при промени или не, то би изродило хаосом“, сматра либерални политичар.

Али пут до промене је дуг и трновит. Поготово када се ради о ЕУ. Вредновање резултата испитивања ће потрајати, поручује канцеларија Европске комисије у Берлину. И стручњаци још морају да дају своје мишљење пре него што Европска комисија донесе препоруку.

Већ је сада јасно да промена рачунања времена у шестомесечном ритму не испуњава циљ због којег је уведена. Уштеда енергије је занемарива, признаје и Европска комисија. Уместо тога директни ударац на биоритам грађана изазива потешкоће са спавањем, нервозу и проблеме с концентрацијом.

Али друго питање је хоћемо ли вечно остати при летњем или зимском рачунању времена? Одговор није лак. Као потврда тога да је боље летње рачунање јесте то што један сат дневног светла више омогућује више времена за радове на пољу. Школарци и радници би могли још по дану стићи кућама, а и спортска такмичења би мога бити одржавана касније.

Цела ЕУ помера казаљке заједно још од 1996, у Немачкој је летње рачунање времена уведено 1980. Од тада се последње недеље у марту сат помера унапред, а последње недеље у октобру уназад.

dojče vele

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here