Немања Старовић: Израел – Држава која се сваки дан бори за свој опстанак!

Поделите:

Трибина „Израел 1948–2018. године” одржана je у уторак 13. фебруара у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић, историчар. Гост трибине био је Предраг Рајић, правник и политички аналитичар.

Формиран у свом модерном облику пре тачно седам деценија, Израел представља државу која се сваким даном бори за свој опстанак у неповољном, а често и непријатељском окружењу. Упркос томе, ради се о држави чији грађани уживају висок степен политичких слобода, као и највиши стандард живљења на читавом Блиском истоку.

 Прихваћен као део политичког Запада, Израел од свог оснивања негује стратешке везе са Сједињеним Америчким Државама, за које Јеврејска држава представља одскочну даску за пројекцију сопствених интереса у увек важном региону Блиског истока.

Нова политика председничке администрације Доналда Трампа као да још више у фокус ставља партнерство са државама попут Израела и Саудијске Арабије, а све у циљу сузбијања све снажнијег утицаја Ирана.

У наставку трибине Старовић је говорио о стратешкој вези Израела и САД-а, истакавши чињеницу да су САД битно допринеле и формирању Јеврејске државе, и њеном опстанку.

– Неки тврде да Израел представља једну оазу политичког Запада у средишту Блиског истока, док постоје и они који сматрају да је Израел друштвено и економски најразвијенија држава Блиског истока и једина демократија на том простору, због слободних изборних процеса и слободе штампе – рекао је Старовић.

Актуелни премијер Израела Бењамин Нетанјаху срдачно је дочекао победу Доналда Трампа, чијим доласком су односи Израела и САД-a постали бољи. Велику улогу у свему томе има и Трампов специјални саветник за Блиски исток и зет Џеред Кушнер, који је породични пријатељ породице Нетанјаху.

Трампова одлука да призна Јерусалим за престоницу Јеврејске државе није резултирала интифадом, што су очекивали екстремнији политички представници Палестинаца, али је свакако антагонизовала бројне традиционалне америчке савезнике у региону, попут Јордана или Турске.

На крају предавања, гост трибине Предраг Рајић поделио је са бројном публиком своје утиске поводом недавне посете Израелу.

КЦНС

Поделите:

1 коментар

  1. Јадан смо ми народ ако су нам млади историчари овако глупи. Где му је мозак церебрум? Никада се није запитао како су то сви народи који су долазили у контакт са жидовима (од речи јудеј, анг. џуд) увек против њих, почев од некаквих египћана, те некаквих шпанаца, те пољаци, те франкија, те немци, те русски народ, те наш Јаша Томић. Можда су их најбоље дефинисали англичани- они су ПОЛА или семи-финале=полу финале (семити). Полуљуди, ваљда. Обрезују се као и сунити или исламисти. И у званичној нашој цркви се “слави” 14.јануара “обрезание Господње”! Откада се ми Срби обрезујемо?
    Ако је тај исраел тако добар за живот зашто ротшилди нису дигли своје дупе из лондона као и она екипа из СИОНА у Швици, па потегли у своју нову државу!?
    Биће да је хуцпа и гаввах, и ко зна шта још?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here