Немањићи на фасади здања Старог двора

Поделите:

Поводом осам векова од крунисања првог српског краља, Стефана Немање Првовенчаног, „Мултимедијални спектакл – Немањићи” представио је лозу Немањића 4Д пројекционим мапирањем на фасади зграде Старог двора.

Посетиоци су имали прилику да у десетоминутној пројекцији виде нови уметнички израз из области дигитализације и мултимедија. Пројекције ће бити приређене и вечерас и сутра.

„Мултимедијални спектакл – Немањићи” је узбудљив и до сада невиђен приказ важне историјске епохе, једног времена и лозе која је народу подарила деветнаест светитеља и оставила дубок траг у српској историји. Својим државничким успесима, успостављањем међународно признате независности српске државе, ширењем њених граница и богатом задужбинарском делатношћу, Немањићи представљају драгуљ српске историје и заслужују да остану упамћени као најмоћнија и најважнија владарска лоза српског средњег века. Немањићи су владали Србијом више од 200 година и током владавине подигли велики број цркава и манастира, од којих многи и данас плене својом лепотом и представљају највредније тековине целокупне српске културне и духовне баштине, а неки од њих увршћени су и на Унескову листу светске баштине.

Пројекат „Мултимедијални спектакл – Немањићи” чији су аутори историчар Небојша Дамњановић, сценариста Саша Димоски, арт директор Никола Симић, аниматор Ранко Гашпаровић, композитор Војин Ристивојевић и наратор Бранислав Платиша подржали су град, Министарство културе, Републички завод за заштиту споменика културе и Српска православна црква.

Компанија за дигиталну уметност „OHillusions”, која стоји иза овог пројекта, својим радовима већ деценију помера границе са жељом да на најквалитетнији начин прикаже потпуно нови вид комуникације и савремену уметност подигне на виши ниво. Њихови најпознатији реализовани пројекти у области културе су „Културизација” и „Теслин времеплов”, који је на европском конкурсу „Excellence Awards” прошле године за најистакнутија достигнућа из области комуникација и односа с јавношћу изабран као један од пет најбољих у Европи, у категорији наука и образовање.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here