Nemanjići na fasadi zdanja Starog dvora

Podelite:

Povodom osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja, Stefana Nemanje Prvovenčanog, „Multimedijalni spektakl – Nemanjići” predstavio je lozu Nemanjića 4D projekcionim mapiranjem na fasadi zgrade Starog dvora.

Posetioci su imali priliku da u desetominutnoj projekciji vide novi umetnički izraz iz oblasti digitalizacije i multimedija. Projekcije će biti priređene i večeras i sutra.

„Multimedijalni spektakl – Nemanjići” je uzbudljiv i do sada neviđen prikaz važne istorijske epohe, jednog vremena i loze koja je narodu podarila devetnaest svetitelja i ostavila dubok trag u srpskoj istoriji. Svojim državničkim uspesima, uspostavljanjem međunarodno priznate nezavisnosti srpske države, širenjem njenih granica i bogatom zadužbinarskom delatnošću, Nemanjići predstavljaju dragulj srpske istorije i zaslužuju da ostanu upamćeni kao najmoćnija i najvažnija vladarska loza srpskog srednjeg veka. Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i tokom vladavine podigli veliki broj crkava i manastira, od kojih mnogi i danas plene svojom lepotom i predstavljaju najvrednije tekovine celokupne srpske kulturne i duhovne baštine, a neki od njih uvršćeni su i na Uneskovu listu svetske baštine.

Projekat „Multimedijalni spektakl – Nemanjići” čiji su autori istoričar Nebojša Damnjanović, scenarista Saša Dimoski, art direktor Nikola Simić, animator Ranko Gašparović, kompozitor Vojin Ristivojević i narator Branislav Platiša podržali su grad, Ministarstvo kulture, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Srpska pravoslavna crkva.

Kompanija za digitalnu umetnost „OHillusions”, koja stoji iza ovog projekta, svojim radovima već deceniju pomera granice sa željom da na najkvalitetniji način prikaže potpuno novi vid komunikacije i savremenu umetnost podigne na viši nivo. Njihovi najpoznatiji realizovani projekti u oblasti kulture su „Kulturizacija” i „Teslin vremeplov”, koji je na evropskom konkursu „Excellence Awards” prošle godine za najistaknutija dostignuća iz oblasti komunikacija i odnosa s javnošću izabran kao jedan od pet najboljih u Evropi, u kategoriji nauka i obrazovanje.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here