НЕМАЊИЋИ се у гробу преврћу

Поделите:

Судећи по коментарима након друге епизоде дуго најављиване и исто тако ишчекиване серије „Немањићи – рађање краљевине“, аутори нису положили поправни. Kао да је прокоцкана шанса да играна серија о најзначајнијој српској династији у драматуршком, продукцијском и глумачком смислу буде капитални пројекат Радио-телевизије Србије, који ће националну историју средњег века приближити просечном гледаоцу. Уместо тога, интернет се усијао од критика.

Замера се на жаргонском језику, на танкој глуми, режији на нивоу документарца за школски програм и пре свега на сценарију Гордана Михића који уместо да буде чврст темељ серије епохе, понудило танку конструкцију скупе игране серије о трошку претпланика.

Kако просечан Србин не зна много историју, па не може да буде сигуран у тачност историјског приказа, највише је на прву лопту засметао језик којим говоре главни јунаци. Неки кажу да се употребљава узречица „бре“, али Михић одбацује да ње има у сценарију и истиче да је од почетка био договор да јунаци говоре данашњим језиком, јер би у супротном „било сувише архаично и ликови не би дошли до пуног израза, са својим судбинама, драмама, карактерима“.

Лингвиста Влада Ђукановић такође констатује да се у серији користио језик којим се тада говорило, нико то не би разумео.

– Ми немамо писани документ на народном језику на основу којег бисмо могли да реконструишемо тридесет реченица и да кажемо: ето тако се говорило у доба Немањића. У том смислу су ове примедбе беспредметне. Оно што ми знамо јесте само из писаних споменика тог времена, а то није био српски језик, већ српска редакција старословенског језика – каже за „Вести“ овај стручњак.

Оно на шта Ђукановић указује као на велики пропуст у серији јесте акцентовање.

– Уочљиво је одсуство лектора. Они би водили рачуна да у оваквој серији глумци не говоре београдским акцентом, већ би се користио неки стандардни, неутрални говор. Неко ко се разуме у тај период могао би да каже да таква и таква реч нема смисла, дајте да је заменимо старијом речју коју данашњи човек разуме, али која ће мало патинирати језик. Такође, не би требало да представља проблем да се неке потпуно савремене речи избаце, али о томе треба да имате свест, а то је већ ствар продукције – додаје Ђукановић.

„Престолонаследникова ћерка Магдалена, сестра принчевића Талалеја Трећег, унука цара Теодосија Другог ће се удати за Атанасија Грозног који је у младости брао јабуке са велможом бачким Исаком“, цитира се реченица по интернет форумима која указује на рогобатност израза који не омогућава глумцу да се размахне, па иако су ангажовани неки од најбољих савремених глумаца, све делује неуверљиво.

Друга епизода увела је више у причу и принца Растка, будућег Светог Саву, који родитељима ставља на знање да га занима само Христ и веза са Богом, да од женидбе нема ништа. Покушај учитеља Просигоја да будућем монаху приближи лепоту жене, завршава се поруком: „Причврљи нешто“.

Да ли треба рећи да је убрзо после те епизоде, која је такође, како се хвали РТС, постигла велику гледаност, ова реченица постала предмет спрдње и још један доказ критичарима да с правом констатују да се „Немањићи у гробу окрећу“.

Ускраћени и за другу епизоду

Гледаоци у дијаспори који програм РТС-а прате преко провајдера НЕТ ТВ Плус нису могли да гледају ни другу епизоду серије. Објашњење за то је изостало и од РТС-а и од наведеног провајдера који је раније саопштио да је скрембовање захтевано од емитера.

Немањићи имају 13 епизода, а у РТС-у истичу да је од првобитно пројектованих 3,2 милиона на серију потрошено 2, 87 милиона евра. Kако кажу, већи део тог новац обезбедили су спонзори, док је национална телевизија, која се иначе финансира из буџета, од претплате и реклама, издвојила 1,05 милиона евра.

Влајчић: Сценарио за дораду

Познати филмски критичар Милан Влајчић био је део трочлане комисије која је, од понуђених седам анонимних сценарија на конкурсу, након што су два дисквалификована, изабрала управо текст за који ће се испоставити да га потписује Гордан Михић.

– Ми смо изабрали сценарио који је требало да иде на дораду. Ја сам саветовао РТС да се ангажује неки страни продуцент, попут Би-Би-Сија или ХБО који имају искуства са играним серијама епохе и који контролише све фазе рада. Јавни сервис је био самоуверен да се све може извести са домаћим снагама и добили смо што смо добили. Можда смо добили оно што смо заслужили, али не разумем толики одијум јавности већ после првих епизода – рекао је Влајчић на молбу „Вести“ да прокоментарише завршни резултат.

 

 

Вести-онлине

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here