Немањићи су окупатори: Црна Гора би да се врати „католичким коренима“

Поделите:

У центру Подгорице, на ушћу Рибнице у Морачу, налазе се остаци Немањиног града, док десну обалу Рибнице, гдје је према предању рођен Стефан Немања, и даље зову Немањином. Чињеница да је зачетник династије Немањића рођен баш ту и даље велику већину Црногораца чини поносним, што се не би могло рећи и за актуелне црногорске власти.

Тако се династија Немањића од стране црногорског режима који ради на стварању новог идентитета у Црној Гори често представља као страни или окупаторски елемент, а утисак је и да креатори нове црногорске нације нарочито не могу да опросте Светом Сави што је утврдио православље у Црној Гори.

Обрачун црногорског режима са Немањићима траје већ годинама, а један од свјежих примјера је и податак да је Статут Народног музеја Црне Горе као тему истраживања, од свих династија које су владале Црном Гором, елиминисао само Немањиће, иако се ради о династији која је уз Петровиће историјски најдуже владала Црном Гором.

Коментаришући ту чињеницу, историчар Александар Стаматовић за Спутњик објашњава да избацивање династије Немањића нажалост није никаква новина у „општим антисрпским тенденцијама актуелног црногорског режима који има дугорочни план промјене идентитета Црне Горе“.

„Немањиће треба представити као окупаторе Дукље, односно Зете, који су угасили дукљанску државност, и који су у Дукљу импортовали православље или такозвану грчку вјеру, у односу на тада доминантно римокатоличанство и латинаштво у њој. Контекст овог поступка генерално има поруку доказивања и показивања миленијумске завјере Србије према Црној Гори, односно Рашке према Дукљи и Зети“, каже Стаматовић.

Како наш саговорник додатно појашњава, по науму црногорских власти, некадашњу Рашку треба представити као окупатора или узурпатора територије Војисављевића и римокатоличке вјере, док је Србија данас према тој „накарадној логици само наставак Рашке“, па је она то исто данас и према Црној Гори.

„У овој причи треба тражити један шири цивилизацијско-идентитетски контекст, што није нимало случајно, јер је Сава Немањић био први српски архиепископ, и оснивач три архиепископије на територији данашње Црне Горе. Па је према томе православље насилно уведено у Дукљу, тј. данашњу Црну Гору, док је римокатоличанство потрто“, објашњава Стаматовић.

Како Стаматовић додаје, читава ствар се своди на чињеницу да су Срби православни Словени, као и Руси, а исто то су и Црногорци као дио Срба. Међутим, наставља он, сада ту „православно-словенску вертикалу треба свести на ниво завјере Русије према Црној Гори и наводног покушаја пуча у њој од стране Русије, јер Црна Гора хоће да се врати свом старом западњачком и римокатоличком идентитету од прије једног миленијума који је имала прије Немањића, а дио тог поступка је и учлањење у НАТО“.

„Аутори овог акта смећу с ума да Рашка и Немањићи нису покривали значајан дио територија данашње Србије, баш као ни Дукља и Зета данашње Црне Горе. Генерална порука оваквог акта је да је све што је српско у Црној Гори окупаторско и асимилаторско, па и сами Немањићи, док су са друге стране, највећа дјела средњовјековне културе и архитектуре Црне Горе везана управо за Немањиће“, каже наш саговорник.

„Потпуну контрадикцију ове тезе употпуњава и чињеница да је родоначелник династије Немањића рођен у данашњој Црној Гори, у њеном главном граду, а неспорни историјски извор показује и да је Дукља његова ’мила дједина‘, како се то наводи у изворима, односно да потиче из ње“, закључује Стаматовић.

 

 

 

Спутник

Поделите:

3 Коментари

  1. “Kada glavu polomis tijelu u mukama izdisu clenovi”. Problem je u Beogradu sto ne ume da ugradi svoj nacionalni interes u planove velikih sila, prvenstveno Americke. Onda logicno srpski sateliti tipa Makedonije, Crne Gore, BiH i Kosovo pokusavaju sami da se snadju kako znaju i umeju. Toliko smo se rugali Rumunima ali oni su u tome uspeli iako su bili u slicnoj cak i goroj situaciji nego mi: religijski podeljena zemlja sa velikom Madjarskom nacionalnom manjinom, ekonomski unistena Sovjetskom okupacijom. Ipak uspeli su da izbegnu raspad drzave i gradjanski rat i da udju u NATO i EU bez problema.

  2. Prednost Rumunije je sto je tokom komunizma ipak imala patriotsku vlast dok smo mi imali na vlasti srbomrsce koji su na sve nacine pokusali da razgrade nase nacionalne interese. Cak i sad imamo stetocine, uglavnom ubacene agente iz Bosne tipa Pozderac Vuka, Vuka Draskovica (gle cuda uvek neki Vuk Brankovic), Seselj dr Vojislava. Svi kao preslikani zastupnici fasizma a u stvari gledaju na sve nacine da izdaju ili izoluju Srbiju. Ona ljugi Pozderac stalno priziva nesrecu Srbiji bilo sa defetizmom oko Kosova bilo sa imigrantima. Ne znam ko toj spodobi daje medijski prostor. Juce je gostovao u Bosnjakistanu kod Hadzifejzovica https://youtu.be/1Drv61NSuDY

  3. Lu.e, ne mozes se sakriti sa svojim forama. bo.idar spasic je pisao kako su bezbednjaci izdavali ustaske casopise u Londonu sa nekim korekcijama da zbune citaoce. Znam da tebe i tvoje draskovic plasi, ima nas dovoljno da nikad necete mirno spavati dok se dosijea ne otvore (pa makar vam i nato garantovao da se nece dirati samo da srbija udje u nato). Komunisticki virus iz Srbije mora da se iscedi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here