Немци се жале: Ојадише нас српски преваранти на путу

Поделите:

Преваранти на Балкану су бацили око на аутомобилске кварове. Очигледно су и међу званичним партнерима АДАЦ преваранти.

То пише лист Велт о искуствима немачких возача који су преварени у Србији.

АДАЦ је са преко двадесет милиона чланова највећи европски ауто-мото-савез и важи за посебно поуздан када аутомобил откаже послушност било где у Европи – помоћ на друму брзо ће стићи. Али прича коју доноси Велт каже да се у Србији треба посебно пазити.

Лист извештава о случају Угура Унала који је са супругом и двоје деце возио са запада Немачке где живи на одмор у Турску. Усред Србије је аутомобил стао. “Унал стаје у зауставној траци аутопута, врело је било тог 20. августа, 35 степени без хлада. Али Унал верује да зна шта му је чинити. Kао претплатник на АДАЦ-плус има право на помоћ на друму у иностранству и тако позива хотлајн. Не слути да је то почетак одисеје.“

“То је прича о превари коју је више немачких туриста на путу преко Балкана искусило овог лета. Посебно у Србији АДАЦ има проблема са бандама превараната, који се издају за помоћ на путу и партнере немачког ауто-мото-савеза. У року од неколико дана се десетак преварених јавило Велту и описало слично што и Угур Унал. Многи су турских корена и редовно возе преко Балкана – око пола милиона људи сваке године овим путем крене из Немачке у Турску. Свима може да се деси што се десило Уналу.“

Овај возач је новинару Велта пренео да је више пута покушавао да добије хотлајн одакле су му коначно рекли да помоћ стиже. Чекао је четири сата на тобожњег партнера АДАЦ. Пренели су му да је страдао усисни вентил и да ће га то коштати 380 евра. Па онда ипак 590 евра. И да му неће сами обезбедити хотел. Унал тврди да су му у хотелу индиректно признали да шлеп-служба, аутомеханичарска радња и хотел раде заједно. Возач тврди да му је тако настала штета од око 1.000 евра. Аутомобил је нешто касније на друму поново отказао.

Сличну причу прича Орхан Дуткун који тврди да су му наводни партнери АДАЦ у Србији тражили 2.400 евра за поправку која би га у Немачкој коштала највише 700 евра. “Ово није Европа, има да платиш за поправку“, наводну му је рекао један аутомеханичар. Дуткун је то схватио као претњу. На крају је дао 1.400 евра.

АДАЦ на упит саопштава да постоји проблем са лажним помагачима на друму у Србији, Мађарској, Бугарској, Хрватској, Словенији, Словачкој, Литванији и Пољској. Често користе боје и лого АДАЦ премда у овом савезу упозоравају да у иностранству то нико не би смео да користи. Према наводима савеза, преваранти често имају ометаче сигнала тако да возач и не може позвати прави хотлајн.

Али, пише даље Велт, у описаним случајевима из Србије су преваранти били заиста званични партнери АДАЦ. Из тог ауто-мото-клуба кажу да је познат феномен “да се у источној Европи – пре свега у Србији – јавља нешто више притужби негу у средњој Европи“. Према њиховим подацима годишње у Србији стане 3.000 аутомобила под заштитом АДАЦ, трећина у августу када су годишњи одмори. Један проценат возача онда подноси жалбу. Велт износи сумњу да је број преварених далеко већи него што АДАЦ званично каже.

Ауто-мото савез Србије (АМСС) би требало да, као партнерски клуб, прискаче у помоћ, али АДАЦ планира да од наредне године уведе хотлајн на који би се јављали у Немачкој чак и када некоме откаже ауто у Србији. Али помоћ на друму и даље ће ићи преко АМСС.

“Инфраструктура у Србији нажалост није упоредива са оном у Немачкој – то важи како за мрежу помагача на друму и шлеп-служби, тако и за атуомеханичарске радионице и хотеле“, пише АДАЦ у одговору листу Велт. “Ни квалитет ни озбиљност не одговарају увек немачким стандардима.“

Велт на крају наводи две препоруке возачима – раднике шлеп-службе треба увек да питају да им наведу члански број у АДАЦ. Јер, ако је шлеп-служба збиља партнер АДАЦ, онда је из централе добила члански број возача којем треба помоћ. И друго, званични партнери никада не траже новац за шлеп покварених аутомобила.

b92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here