Немци траже забрану Томпсоновог коцерта Wuppertalu

Поделите:

Осим лиевих иницијатива, писмо су потписали и локални огранци парламентарне странке Левица и представници Немачког савеза синдиката.

Једна политичка иницијатива из немачког града Wuppertalu. затражила је у отвореном писму од управе града и приватног организатора забрану одржавања концерта Марка Перковића Томпсона који би 4. јуна требао бити одржан у том граду.

“Хрватски рок-банд ‘Томпсон’ окупљен око његовог оснивача и фронтмена Марка Перковића на злом је гласу широм Европе због величања хрватског фашизма и војних акција хрватских милиција у рату од 1991. до 1995”, наводи се у отвореном писму објављеном на страници “Политика у десном завоју – Упознај своје непријатеље”, која организира трибине и предавања на тему десно-радикалне политике у Wупперталу.

У писму које су, осим лијевих иницијатива и групација, потписали и локални огранци парламентарне странке Љевица те представници Немачког савеза синдиката (ДГБ), указује се и на то да су Томпсонови концерти већ забрањивани у Аустрији, Словенији и прије у Швацарској те више пута у Немачкој.

Полиција концерт ‘држи на оку’
“Ми овђе у Wuppertalu. одлучно се супротстављамо томе да се усташе, које су биле повезане с националсоцијалистима, представљају у безазленом светлу или чак величају”, наводи се у отвореном писму.

Локални дневник Westdeutsche Zeitung цитира представника локалне полиције који је рекао да Томпсонов концерт “држе на оку”.

“У вези с овим концертом сигурно ће бити још реакција”, рекао је гласноговорник полиције у Wuppertalu. Stefan Weiand za WZ.за WЗ.

Лист наводи и изјаву организатора концерта, који тврди да ће се концерт одржати.

“Томпсон се не налази на црној листи извођача”, рекао је организатор, напомињући да Томпсон на концертима више не изводи “спорне песме”.

Он је напоменуо да ће на самом концерту бити контролирано носи ли неко усташке симболе.

Недавно је и управа града Kремсмуенстера у Горњој Аустрији забранила наступ хрватском музичару.

 

 

 

Агенције

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here