Nemci traže zabranu Tompsonovog kocerta Wuppertalu

Podelite:

Osim lievih inicijativa, pismo su potpisali i lokalni ogranci parlamentarne stranke Levica i predstavnici Nemačkog saveza sindikata.

Jedna politička inicijativa iz nemačkog grada Wuppertalu. zatražila je u otvorenom pismu od uprave grada i privatnog organizatora zabranu održavanja koncerta Marka Perkovića Tompsona koji bi 4. juna trebao biti održan u tom gradu.

“Hrvatski rok-band ‘Tompson’ okupljen oko njegovog osnivača i frontmena Marka Perkovića na zlom je glasu širom Evrope zbog veličanja hrvatskog fašizma i vojnih akcija hrvatskih milicija u ratu od 1991. do 1995”, navodi se u otvorenom pismu objavljenom na stranici “Politika u desnom zavoju – Upoznaj svoje neprijatelje”, koja organizira tribine i predavanja na temu desno-radikalne politike u Wuppertalu.

U pismu koje su, osim lijevih inicijativa i grupacija, potpisali i lokalni ogranci parlamentarne stranke Ljevica te predstavnici Nemačkog saveza sindikata (DGB), ukazuje se i na to da su Tompsonovi koncerti već zabranjivani u Austriji, Sloveniji i prije u Švacarskoj te više puta u Nemačkoj.

Policija koncert ‘drži na oku’
“Mi ovđe u Wuppertalu. odlučno se suprotstavljamo tome da se ustaše, koje su bile povezane s nacionalsocijalistima, predstavljaju u bezazlenom svetlu ili čak veličaju”, navodi se u otvorenom pismu.

Lokalni dnevnik Westdeutsche Zeitung citira predstavnika lokalne policije koji je rekao da Tompsonov koncert “drže na oku”.

“U vezi s ovim koncertom sigurno će biti još reakcija”, rekao je glasnogovornik policije u Wuppertalu. Stefan Weiand za WZ.za WZ.

List navodi i izjavu organizatora koncerta, koji tvrdi da će se koncert održati.

“Tompson se ne nalazi na crnoj listi izvođača”, rekao je organizator, napominjući da Tompson na koncertima više ne izvodi “sporne pesme”.

On je napomenuo da će na samom koncertu biti kontrolirano nosi li neko ustaške simbole.

Nedavno je i uprava grada Kremsmuenstera u Gornjoj Austriji zabranila nastup hrvatskom muzičaru.

 

 

 

Agencije

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here