Ненад Чанак: Срби у Црној Гори нису угрожени то су измислили попови!

Поделите:

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине, Ненад Чанак, рекао је да вјерује да нема ниједног разлога да не дође до сусрета предсједника Србије и Црне Горе, Александра Вучића и Мила Ђукановића. Чанак сматра и да је Ђукановић, као човјек неупоредиво огромног политичког искуства на овим просторима бесконачно драгоцјен саговорник и саборац на рјешењу косовског питања.

 

Чанак је у интервјуу Викенд новинама рекао да сусрети предсједника Црне Горе и Србије морају бити уобичајена пракса, а у односима двије земљем, како је рекао, не види ништа што би било алармантно.

Актуелни политички моменат, сматра Чанак, “неће угрозити постигнуте односе Србије и Црне Горе”.

“Медијска хајка, која се тако може прочитати из Црне Горе, потиче од једног дијела политичара и цркве, а то смо знали и раније, само што је сада нешто гласнија. Чињеница је да како напредује процес рјешавања ‘косовског чвора’ тако се они који живе од тог чвора и његовог нерјешавања осјећају све угроженији. Ако мало боље прочитате изјаве, рецимо партријарха Иринеја, видјећете да суштински он Црној Гори замјера питање законске регулације којом се црква уводи у правни систем. У Србији црква нити плаћа порез, нити коме полаже рачуне, и ми се против тога бунимо већ дуги низ година. Црна Гора ту има много принципијелнији и квалитетнији став, и наравно да то онима који воле лов у мутном смета”, рекао је Чанак.

“халабуку око наводне угрожености Срба, као и око саме посјете њених представника из Црне Горе српским званичницима, ствара превасходно Српска православна црква”

Црна Гора се, према његовом мишљењу, због ситуације око Косова потпуно незаслужено нашла на мети од раније познатих дежурних пљувача Црне Горе.

“Знамо и ко су и зашто то раде, знамо да су у највећем броју случајева то директни експоненти интереса империјалне политике актуелне руске администрације и великосрпски националисти који се утркују да од Републике Српске, Србије или Црне Горе створе најзападнију руску земљу на овим просторима. И наравно да им сметају они који се залажу за независну, суверену и надасве демократску Црну Гору и њену европску перспективу, као што им сметају и сви који имају проевропске погледе у Србији, и сви они у Републици Српској који су тренутно врло тихи, али сам сигуран да постоје, а који сматрају да је БиХ њихова домовина”, истакао је Чанак.

 

Говорећи о положају Срба у Црној Гори, Чанак каже како “халабуку око наводне угрожености Срба, као и око саме посјете њених представника из Црне Горе српским званичницима, ствара превасходно Српска православна црква”,.

“И то сигурно није никаква тајна”, рекао је он.

РТЦГ

Поделите:

10 Коментари

 1. Koliko nam je stalo do Srba u Crnoj Gori pokazali smo time kakva nam je infrastruktura prema Crnoj Gori. Autoput nije stigao ni do Uzica, a prugom Beograd-Bar se putuje 22 sata. Kako nas nije sramota. Ista situacija sa Trebinjem i Istocnom Hercegovinom. Pod hitno kupiti luku Bar i time upumpati novac tamo, i videti gde jos moze da se pomogne i investira.

 2. To sto je Crna Gora nezavisna drzava ne znaci da ne mozemo da sa njima fino da saradjujemo ko sa Republikom Srpskom, pogotovo ekonomski. To su nam dva najvaznija spoljno trgovinska partnera gde izvozimo milijarde evra robe, da ne spominjem koliko Srba tamo zivi, a najlosije smo infrastrukturno povezani.

 3. U vecini drzava glavni grad je milionski grad uz more i vazna luka jer je to veza sa celim svetom. Crna Gora i Istocna Hercegovina imaju mnogo veci znacaj nego sto im sad pridajemo, to je uvek bila nasa trgovinska veza sa svetom. Travunija (okolina Trebinja) je u srednjem veku uvek bila pod direktnom vlascu Raskog zupana. A sad je toliko los put od Uzica do Visegrada i preko Tjentista, kao i putevi kroz Crnu Goru. Ne mogu Republika Srpska i Crna Gora sve same, ipak su siromasnije nego Srbija, treba im pomoci jer je u nasem interesu.

 4. Apropo Canka i njegovog komentara o Srbima u Republici Srpskoj koji misle da im je BiH domovina: ti se Srbi mere u promilima, 99.999% Srba u RS su za nezavisnost i sutra bi se odvojili samo da su povoljnije medjunarodne okolnosti. Cist je sadizam sto su oni (i Hrvati) nagurani u BiH protiv svoje volje.

 5. Eto govedo autonomasko zna!!!?
  Sidji u Cg pa vidi,popricaj sa narodom…nisu ugrozeni jel se drze i bore PROTIV MILA(nema potrebe govoriti ko je covek)
  Jel JOS NIJE USPEO DA IH SLOMI NITI CE MOCI JEL JE TO LJUBAV OREMA ZEMLJI I SVIM POREKLU
  S R B I J I !!!!!!!!!!herceg -novi SRBIJA

  • Ljubav prema Srbiji ne placa racune. Sta je Srbija uradila poslednjih 10 godina da finansijski pomogne Crnoj Gori. Srbija ne treba da pita ni Republiku Srpsku ni Crnu Goru sta vi tamo radite nego sta vama tamo treba. Nismo mi Rusija koja bi rado zrtvovala Srbe u sve tri ove srpske drzave da ginu za njene imperijalne ciljeve i da zive u bedi i siromastvu.

  • A doci do Herceg Novog naucna fantastika, 12 sati kolima a vozom do Bara 22 sata, leb te j.bo. Pa pre se stigne do Hamburga. Srbi u Crnoj Gori i u Istocnoj Hercegovini treba stalno da se bune i zale u Beogradu sto ih Srbija ne pomaze dovoljno finansijski i sto ih je saobracajno odsekla. Zorani Mihajlovic prioritet da se pravi autoput ka Siptarima na Kosovu a ne ka nasoj braci preko Lima i Drine, a ovamo kao volimo Crnu Goru i Republiku Srpsku.

   • sedi na avion Podgorica i Tivat imaju aerodrom…..
    svaki dan imaš 3-4 leta i tamo i ovamo pa te eto u Milogori za sat vremena…..
    kad će jednom ukinuti suvozemni saobraćaj i normalno dronovima i avionima uspostaviti linije kako se to svugde radi u svetu…..
    jednom te konzerve na 4 točka da idu u otpad??

    • Aerodromi u Podgorici i Tivtu ko dva hangara. Hrvati su napravili autoput do Peljesca, kad zavrse most brze ce se stizati od Podgorice do Zagreba nego do Beograda. Sve vise ce ljudi ici na tu stranu i dalje u Evropu i logicno je da ce im blizi biti Hrvati nego Srbi. Kao sto se Dubrovnik rasrbio tako ce i Crna Gora.

  • Srbi su Rusiji drzali ostupnicu 30 godina i ne mozemo vise. Amerika bi mnogo ranije stigla do Ukrajine da se nije baktala i gubila vreme sa nama. Ne bi me zacudilo da je to bio i plan tadasnjih rukovodstava u Beogradu i Moskvi uz koordinaciju sa Zagrebom. Rusija je imala vremena da ojaca i da se brani sama. Mi smo iscrpljeni demografski, ekonomski, moralno tako da neka nas ostavi na miru i nek igra njene igre negde drugo.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here